Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Ładny wygląd naszych chrustów to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny kształt kokardki.

Kolejnym krokiem jest smażenie chrustów na głębokim oleju, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i rumiane. By odsączyć nadmiar tłuszczu wykładamy je na ręcznik papierowy. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki.

Faworki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, ale dla wymagających łakomczuchów doskonale sprawdzą się także sosy owocowe, konfitury czy świeże owoce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.

Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy. Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Faworki

Znaleźliśmy 457 przepisów w kategorii Faworki

Faworki, czyli chrust

Faworki, czyli chrust

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gwiazdki smażone

Gwiazdki smażone

alaaa alaaa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wyborne faworki

Wyborne faworki

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

anemon anemon
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smaczne faworki

Smaczne faworki

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

agu88sia agu88sia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworkowe szaleństwo

Faworkowe szaleństwo

Sathi Sathi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki pieczone

Faworki pieczone

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: