Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Ładny wygląd naszych chrustów to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny kształt kokardki.

Kolejnym krokiem jest smażenie chrustów na głębokim oleju, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i rumiane. By odsączyć nadmiar tłuszczu wykładamy je na ręcznik papierowy. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki.

Faworki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, ale dla wymagających łakomczuchów doskonale sprawdzą się także sosy owocowe, konfitury czy świeże owoce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.

Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy. Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Faworki

Znaleźliśmy 457 przepisów w kategorii Faworki

Wiatraczki z dżemem

Wiatraczki z dżemem

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosowe motylki

Kokosowe motylki

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Diples - greckie faworki

Diples - greckie faworki

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki wg Gosi

Faworki wg Gosi

gosia p. gosia p.
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chruściki kokardki

Chruściki kokardki

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karnawałowe faworki

Karnawałowe faworki

misia5 misia5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cydrowe faworki

Cydrowe faworki

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: