Marynaty to najlepszy sposób na kruche, soczyste i aromatyczne mięso. Mogą być ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub z dodatkiem oliwy z oliwek. Do wybranej bazy wystarczy dodać przyprawy i zioła, dzięki czemu nasze mięsa będą miały wspaniały smak. Marynowanie mięsa musi rozpocząć się odpowiednio wcześnie, aby wszystkie składniki zdążyły oddać mu swój aromat. Optymalny czas do marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej w marynacie powinny zostać mięsa wieprzowe i wołowe – od 6 do 12 godzin. Marynaty to także podstawa udanego grillowania, dzięki nim grillowane mięso nie jest suche i jałowe. 
 
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat: miodowe, cytrynowe, ziołowe, a nawet marynaty hawajskie. Wszystkie doskonale podkreślają smak naszych mięs.  
 
Marynatami nazywamy także zalewy przyrządzane do przetworów. Najważniejszym składnikiem naszych zalew jest ocet: spirytusowy, winny czy jabłkowy. To właśnie marynaty powodują, że nasze słoiczkowe skarby w postaci owoców, warzyw czy grzybów nie psują się. 
 
Marynowany agrest, marynowany bakłażan czy marynowana dynia - to dzięki nim możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych produktów nawet zimą! Zapoznajcie się z recepturami na najznakomitsze marynaty!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1785 przepisów w kategorii Marynaty

Buraczki marynowane

Buraczki marynowane

Nika53 Nika53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane gruszki

Marynowane gruszki

ulka77 ulka77

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane rydze

Marynowane rydze

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Maślaki solone

Maślaki solone

Nika53 Nika53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wołowina z winem

Wołowina z winem

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Borowiki solone

Borowiki solone

Nika53 Nika53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: