Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Udka faszerowane

Udka faszerowane

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indycze szaszłyki

Indycze szaszłyki

p.jola1 p.jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka na pomidorowo

Udka na pomidorowo

kasik12 kasik12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz dwumiesiwny:)

Gulasz dwumiesiwny:)

Netka Netka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klopsy z ziołami

Klopsy z ziołami

Papaja Papaja
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: