Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

kurczak w sosie

kurczak w sosie

laura100 laura100

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab

Schab

laura100 laura100
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka

Udka

laura100 laura100

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indycza golonka

Indycza golonka

kasperki2 kasperki2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Indyk z kokosem

Indyk z kokosem

MARIA66 MARIA66

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęsia szyjka

Gęsia szyjka

dominika1987 dominika1987

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka duszone

Udka duszone

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z szynki

Mus z szynki

hubertxd hubertxd

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka kurze  w warzywach

Udka kurze w warzywach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: