Sycącą potrawą na kolacje są rozmaite placki przygotowane na bazie warzyw. Można je uzupełnić o sos bezmięsny lub z dodatkiem piersi z kurczaka czy szynki. Dietetycznym posiłkiem często przyrządzanym w sezonie letnim są placki z cukinii i marchewki, do których wykonania potrzebujemy mąki, jajka, mleka i, oczywiście, startej cukinii i marchwi. Dziecku można zaserwować również zdrowe placki z kaszy manny ozdobione owocami.
Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni to smaczne danie, które możemy przygotować zarówno ze startego miąższu lub zmiksowanego puree. Na słodko z dodatkiem cynamonu, mleka kokosowego, posypane cukrem pudrem będą idealnym deserem dla najmłodszych smakoszy. Wersja na ostro sprawdzi się w połączeniu ze startymi ziemniakami, imbirem polane gęstym jogurtem lub śmietaną. Placki dyniowe to ciekawy pomysł, by wprowadzić nowe smaki do diety niemowlaka.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Placki z kalarepy

Placki z kalarepy

Dietetyczna kalarepa, podobnie jak cukinia czy ziemniaki to idealny składnik placków. Starta na tarce o grubych oczkach może być komponowana z różnymi warzywami, aby za każdym razem uzyskać unikalny smak. Placki z kalarepy to tanie i proste danie, które zasmakuje każdemu. Podawane z dodatkiem gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub z sosem czosnkowym zachwycą domowników.

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Smaczną przystawką na każdą imprezę będą placki kukurydziane o słodko-ostrym smaku. Do ich przygotowania wykorzystuje się odcięte od kolb ziarna kukurydzy, ostrą czerwoną papryczkę, jajko, mąkę pszenną, cebulę dymkę oraz odrobinę brązowego cukru. Pomysłem na śniadanie na słodko są puszyste placki kukurydziane. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (mąka kukurydziana lub kasza, zmielone siemię lniane, słód – na przykład miód, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, soda oczyszczona), uzyskaną masę na chwilkę odstawić, a następnie na rozgrzanej patelni smażyć placuszki. Można je podawać z rozmaitymi dodatkami: cukrem pudrem, powidłami, etc.

Polecane przepisy do kategorii Placki warzywne

Znaleźliśmy 363 przepisów w kategorii Placki warzywne

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Ela Dz Ela Dz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuszki z dynią

Racuszki z dynią

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: