W Polsce występują trzy gatunki poziomek, które rosną na nasłonecznionych skrajach lasu: poziomka pospolita, poziomka twardawa oraz poziomka wysoka. Zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy oraz witaminę C. Liście oraz owoce poziomek stosuje się w leczeniu kamicy nerkowej, nadciśnienia, a także chorób skóry.

Poziomki - sposób przygotowania

Poziomki można jeść zerwane prosto z krzaczka lub przygotować z nich pyszny deser. Wystarczy zebrać owoce do miseczki, ugnieść widelcem i posypać cukrem. To najprostszy sposób na zrobienie smacznego deseru, który orzeźwi i doda energii w letnie popołudnie. Zebrane w lesie poziomki warto zrywać razem z gałązką. Odłożone do suszenia owoce wydzielają aromatyczny zapach, a herbata poziomkowa z czerwieniejących liści smakuje wybornie zimą.

Desery z poziomkami

Wspaniałym pomysłem na przygotowanie podwieczorku dla małych i dużych smakoszy jest kisiel z poziomek (do wybranego kisielu smakowego wystarczy wrzucić parę poziomek, tak by stał się bardziej aromatyczny), koktajl owocowy z poziomkami czy naleśniki z poziomkowym nadzieniem i bitą śmietaną. Poziomki idealnie komponują się z truskawkami i jagodami. Nadają wyraźny smak każdemu deserowi, który jest przygotowany z tych letnich owoców.

Ciasta z poziomkami

Oprócz naleśników, wyborne są również serowe placuszki z poziomkami, muffinki z poziomkami i białą czekoladą, poziomkowe babki z żółtymi malinami, ucierańce poziomkowe, babeczki z poziomkami, serniki z konfiturą rabarbarowo-poziomkową, galaretki jogurtowe posypane jagodami i poziomkami oraz tradycyjne pierożki, a także knedle w wersji na słodko z poziomkami. Do ciast można też przygotować sos poziomkowy.

Galaretka z poziomkami

Latem z poziomek robi się galaretkę poziomkową, którą można dodać do ciast: sernika, ciasta budyniowego, biszkoptu, tarty. Owoców dodaje się również do smoothie, lodów i lodowych deserów.

Zdjecie: Fotolia

Jeżyny

Jeżyny

Jeżyna (ożyna, ostrężyna) to owoc o ciemnej, prawie czarnej barwie i lekko kwaśnym smaku. Występuje późnym latem i wczesną jesienią. Świeże jeżyny prosto z krzaka to świetny dodatek do ciast, muffinek, tartaletek, lodów i innych deserów. Z owoców można przygotować także przetwory na zimę, takie jak dżemy, konfitury, soki, nalewki i wina. Warto skusić się także na jeżyny w wersji obiadowej – na przykład pierogi lub knedle z jeżynami.

Placek z truskawkami

Placek z truskawkami

Idealny placek z truskawkami przygotowuje się ze świeżych truskawek zbieranych w lecie. Można do niego użyć także przetworów - najlepiej sprawdzają się dżemy i marmolady. Z dodatkiem tych owoców można przygotować tartę oraz ciasto biszkoptowe, drożdżowe oraz ucierane. Truskawki dobrze sprawdzą się również w torcie bezowym oraz w serniku na zimno. Owoce te najlepiej smakują z galaretką, bitą śmietaną i czekoladą.

Nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek to trunek deserowy, który przygotowuje się z dojrzałych truskawek zbieranych w czerwcu lub w lipcu. Owoce na nalewkę nie powinny mieć przebarwień i zagnieceń. Do jej przyrządzenia potrzeba cukru, spirytusu i opcjonalnie: wanilii, goździków, cynamonu, limonki i mięty. Do nalewki można dodać także kilka ziaren pieprzu, które sprawią, że nalewka będzie bardziej aromatyczna. Jej dojrzewanie trwa od dwóch do trzech miesięcy.

Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy jest smaczny, słodki i świetnie gasi pragnienie. Deser idealnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie. Świeże truskawki należy umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na połówki i zblendować. Następnie mus zalewa się syropem z wody lub miodu oraz soku cytrynowego. Wszystkie składniki miesza się, przelewa do naczynia i wstawia do zamrażarki. Do gotowej masy można również dodać kawałki świeżych truskawek bądź odrobinę jogurtu naturalnego. Zamrożony sorbet podaje się w pucharach do lodów. Deser można udekorować dowolnymi owocami, na przykład malinami, mandarynkami, brzoskwiniami, jabłkami, borówkami, jeżynami bądź kulkami winogron.

Maliny

Maliny

Maliny są soczystymi, orzeźwiającymi, miękkimi i słodkimi owocami. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do wypieków i deserów. Z malin można przygotować przetwory: dżem, marmoladę, konfiturę, sok, kompot i syrop. Owoce nadają się również do mrożenia. Całe maliny dodaje się do surowego ciasta drożdżowego, francuskiego albo biszkoptowego i piecze. Owoce warto również zblendować z dodatkiem śmietany, cukru i jogurtu naturalnego. Taką masę można zamrozić, by powstały lody albo posmarować nią kruche ciasto.

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy ma niepowtarzalny smak. Dowolnie możemy modyfikować wielkość zawartych w nim owoców. Dżem z całymi truskawkami będzie wyśmienity w drożdżowych bułkach lub jako dodatek do porannej owsianki. Dżem truskawkowy, niskosłodzony lub bez dodatku cukru, np. gdy zależy nam na konfiturze w wersji fit, warto posłodzić stewią lub ksylitolem. Sok z cytryny to najlepszy zamiennik cukru żelującego lub żelfixu. Ma to samo działanie, nie zmienia smaku, jest dietetyczny i naturalny.

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Ciasta z truskawkami powstałe na bazie biszkoptu są bardzo łatwe w wykonaniu. Najprostszy przepis polega na ułożeniu na wystudzonym biszkopcie truskawek i zalaniu ich galaretką. Tak przygotowany placek z truskawkami odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała. Bogatsza wersja takiego wypieku powstaje poprzez dodanie budyniu, kremu, bitej śmietany lub serka mascarpone. Do ciasta owocowego z powodzeniem możemy dodać zarówno truskawki świeże, jak i mrożone.

Truskawki

Truskawki

Truskawki są owocami sezonowymi – trzeba więc korzystać z ich smaku i ogromnego potencjału kulinarnego latem lub wykorzystać na przetwory. Z truskawek można robić soki, dżemy, musy, ciasta i inne desery. Świeże owoce najlepiej smakują w połączeniu z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa – zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają odporność, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci i oczyszczają organizm z toksyn.

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Poziomki

Lody poziomkowe

Lody poziomkowe

luna19 luna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa poziomkowa

Zupa poziomkowa

marietta marietta
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki z owocami

Babeczki z owocami

belerini belerini

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: