Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pyszny i kochany przez dzieci! Warzywo to zawiera wiele cennych dla organizmu składników m.in. żelazo, potas, kwas foliowy, witaminę C czy beta - karoten.

Jak w przypadku większości warzyw - świeży szpinak jest najlepszy. W takiej postaci świetnie sprawdza się w sałatkach z dodatkiem dobroczynnej oliwy z oliwek. Łączmy go z serami pleśniowymi, serem feta, parmezanem, soczystymi truskawkami, winogronami, gruszkami czy cytrusami.

Szpinak świetnie pasuję do makaronu, ryżu, owoców morza czy ziemniaków. Zielone liście szpinaku, to niejednokrotnie nadzienie dla mięs, ryb, naleśników, pierogów czy gołąbków, te gotowe smakołyki doskonale smakują z sosem szpinakowym.

Wariacji na temat szpinaku jest mnóstwo - lazania , zapiekanka, zupa szpinakowa czy tarty na kruchym cieście ze szpinakiem.

Przygotujcie dania ze szpinakiem w roli głównej!

Zdjęcie: jaga85


 

Znaleźliśmy 1216 przepisów w kategorii Szpinak

Beszamelowy szpinak

Beszamelowy szpinak

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz ze szpinakiem

Gulasz ze szpinakiem

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort szpinakowy

Tort szpinakowy

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto szpinakowe

Risotto szpinakowe

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: