Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, które podaje się z ryżem. Pikantne kawałki drobiu łączy się z fasolą, papryką, cebulą, kukurydzą i pomidorami. Do dania można wykorzystać kurze piersi lub udka. Filet z kurczaka doprawia się papryką chili, solą oraz pieprzem. Mięso można też podać z sosem meksykańskim. Przygotowuje się go z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli i oleju, a doprawia chili, solą oraz pieprzem. Ostry sos to również dobry dodatek do makaronu.

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska to płaski i okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej używa się jej w postaci pieczywa lub bazy do innych potraw. Popularnym daniem jest tortilla z kurczakiem po meksykańsku. Do potrawy dodaje się również paprykę, sałatę lodową, fasolę i pomidory koktajlowe. Dobrym sosem do tortilli jest salsa meksykańska z awokado lub papryką chilli.

Kebab w tortilli

Kebab w tortilli

Tortilla to placek przypominający naleśnik, który wyśmienicie smakuje z mięsno-warzwnym nadzieniem. Tortille kupuje się gotowe lub przyrządza samodzielnie z mąki, oliwy i wrzątku. Ciasto musi być elastyczne, ale nie gumowe. Warzywa do kebabu można przyrządzić na surowo (np. pomidory, ogórki, sałatę, kapustę pekińską), usmażyć (np. paprykę, marchewkę) a nawet upiec (np. jarmuż, buraki). Po zawinięciu wszystkich składników w tortille najlepiej podpiec kebab na suchej patelni.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska to potrawa pochodząca właśnie z tego państwa. Przygotowuje się ją z jajek, ziemniaków, cebuli oraz przypraw. Czasami dodaje się do niej mięso, inne warzywa, czy rybę. Ten omlet hiszpański to pyszne, proste w wykonaniu i sycące danie, które świetnie pasuje na rodzinny obiad.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie przygotowuje się bardzo prosto. Kluczowy jest tutaj farsz zrobiony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli i przypraw. Wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać, umieścić na placku i całość zawinąć. Takie naleśniki po meksykańsku można przygotować także z kurczakiem i pomidorami. W każdej wersji smakują one znakomicie, szczególnie kiedy dodamy do nich ostry sos na bazie papryki i pomidorów. W wersji łagodnej można sięgnąć po sos czosnkowy lub guacamole.

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku przyrządza się z niewielkich ogórków, które można pokroić w słupki lub zostawić całe. Do ich przygotowania potrzeba: czosnku, ostrej papryki, oleju rzepakowego lub słonecznikowego, octu i cukru. Najlepiej jeśli przed wymieszaniem wszystkich składników, ogórki zasypie się solą i zostawi na kilka godzin. Wtedy stają się one bardziej miękkie, a przez to są później znacznie smaczniejsze. Poleca się podawanie ogórków meksykańskich jako dodatek do obiadu.

Znaleźliśmy 254 przepisów w kategorii Tortilla

Tortilla na kolorowo

Tortilla na kolorowo

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: