Uszka to
niewielkie pierogi w kształcie ucha, stąd ich nazwa.
Wypełnione farszem - grzybowym, mięsnym, szpinakowym
idealnie pasują do zup.
Ciasto na uszka jest proste w przygotowaniu, jednak lepienie małych uszek bywa dość pracochłonne. Smak gotowej potrawy zrekompensuje cały trud włożony
w przygotowanie tych
małych kulinarnych pyszności.
Przygotowując elastyczne ciasto na
pierogi, z którego ulepimy uszka, warto wypróbować także recepturę na ciasto zaparzane, maślankowe, które będzie idealne do pierwszych prób samodzielnego lepienia.
Wigilijnym klasykiem, który gości w wielu domach
w okresie Świąt Bożego Narodzenia jest
barszcz czerwony lub
zupa grzybowa z dodatkiem uszek - małych pierożków z grzybowo-kapuścianym farszem. Tego zestawu nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole!
Uszka do barszczu pasują idealnie warto więc wzbogacić danie w dowolny sposób wykorzystując aromatyczne przyprawy i zioła - to właśnie one podkreślą wyjątkowy smak całej potrawy!
Domowe uszka to także pomysł na codzienny obiad, który urozmaici nudne menu, a także pobudzi nasze kubki smakowe. Przyrządzając te drobne pyszności użyć możemy swojej fantazji, zaskakującą wariacją na temat tradycyjnych postnych pierożków, będą u
szka z mięsem, z warzywami, owocami czy nawet twarożkiem! Mniej popularne, ale równie pyszne są uszka z farszem śledziowym, karpiowym, łososiowym oraz fasolowym.
Zdjęcie: Fotolia