Kremy są lekkostrawne, delikatne i pyszne. Łatwo je przygotować, a dodatkowo dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych składników oraz urozmaicają nudne, codzienne menu! Kochają je dzieci, dorośli i wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania.
Kremowe zupy to świetna propozycja na obiad, kolacje i przekąskę. W upalny dzień, orzeźwi w postaci 
chłodnika, a w czasie zimy, serwowane na gorąco - rozgrzeją nawet największych zmarzluchów. Bazą kremowych 
zup są oczywiście 
warzywa, można użyć do nich wszelakich gatunków.
Wszystkie warzywa nadają się do tego przysmaku, najczęściej używane to: 
kalafior, brokuł, ziemniaki, szparagi, seler, zielony groszek i dynia. Dodatkami idealnie komponującymi się z aksamitnymi kremami są:
 grzanki, groszek ptysiowy, makaron, śmietana i oczywiście aromatyczne, świeże zioła.Przygotujcie łagodną 
zupę kremową lub eksperymentujcie z przyprawami, tworząc ostrą, orientalną wersję tego przysmaku!
Zimą warto skusić się na 
zupę z soczewicy, która jest bardzo rozgrzewająca i sycąca. Latem postawcie na zupę krem z buraków, kukurydzy lub pieczarek. 
Do zup krem idealnie pasują chrupiące dodatki takie jak grzanki, groszek ptysiowy.
Zdjęcie: Fotolia