Jak zrobić leczo z kabaczka?

Do leczo z kabaczkiem w roli głównej można dodać pomidory, paprykę, cebulę, pieczarki, swojską kiełbasę lub wędzone tofu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić leczo z kabaczka?
fot. Fotolia
Leczo z kabaczka, czyli dojrzałej cukinii, to danie, które najlepiej komponuje się z ryżem lub pieczywem. Dobrym pomysłem jest zrobienie z niego przetworów na zimę.

Leczo z kabaczka krok po kroku

Kabaczek bardzo szybko mięknie w trakcie gotowania, dlatego najlepiej dodać go pod koniec. Dzięki temu będzie sprężysty i chrupiący.
  • Obierz kabaczka ze skóry – kabaczki mają twardą skórę w przeciwieństwie do młodych cukinii, dlatego najlepiej się jej pozbyć.
  • Przekrój warzywo na pół i za pomocą dużej łyżki usuń nasiona wraz z miąższem, który ma strukturę waty i nie jest smaczny.
  • Na patelni usmaż cebulę z kawałkami kiełbasy, pokrojonym w kostkę boczkiem, a w wersji wegetariańskiej - sojowymi parówkami lub wędzonym tofu.
  • Do cebuli dodaj pomidory (świeże, bez skórki lub z puszki), pokrojoną w paski paprykę, starte pieczarki, koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy np. czosnek i oregano.
  • Wlej szklankę wody i duś wszystko do miękkości.
  • Dodaj pokrojony w kostkę kabaczek i gotuj do momentu, w którym będzie miał pożądaną strukturę.
  • Dopraw do smaku.

Leczo możesz podawać oprószone tartym parmezanem. Ciekawym rozwiązaniem jest też dodanie w trakcie gotowania śmietankowego serka topionego. Jeżeli zblendujesz całość, uzyskasz aksamitny, mięsno-warzywny sos, idealny np. do kotletów ziemniaczanych.

Leczo z kabaczka możesz przełożyć do wyparzonych słoików i spasteryzować. To idealny sposób na szybki warzywny sos do makaronu lub ryżu na zimę.