Jak zrobić chia pudding?

Smaczny pudding z chia zrobisz tylko z dwóch składników: nasion chia i dowolnego płynnego dodatku. Możesz wykorzystać mleko, jogurt, mleczko kokosowe i cieszyć się prostym oraz zdrowym deserem!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić chia pudding?
fot. Adobe Stock
Nasiona chia są zaliczane do superfoods, czyli produktów, których działanie ma zbawienny wpływ na organizm. Zawierają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych i więcej białka niż łosoś! Są stosowane w kuchni jako składnik deserów, wypieków czy też koktajli. Nasionami szałwii hiszpańskiej – bo taka jest ich druga nazwa – można zagęścić zupy, sosy, czy przygotować pyszny pudding chia. Sprawdzi się on znakomicie jako śniadanie, podwieczorek, czy przekąska między posiłkami.

Jak zrobić chia pudding?

Do wykonania podstawowego przepisu na pudding z chia potrzebujesz:
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • opcjonalnie cukier lub miód.
Przygotowanie puddingu chia:
  1. Składniki umieść w słoiku i szczelnie go zakręć.
  2. Energicznie potrząsaj słoikiem, do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli nasiona chia opadły na dno słoika, proces mieszania należy kontynuować.
  3. Po wymieszaniu mleka i nasion chia, zakręcony słoik przechowuj 5 godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Pudding chia wykonany na mleku to klasyczna wersja deseru. Zamiast mleka lub napoju roślinnego możesz użyć jogurtu naturalnego lub greckiego i zrobić deser jogurtowo-bananowy z chia.

Przepis na chia pudding dobrze sprawdzi się z mlekiem kokosowym z puszki – wystarczy, że wymieszasz w misce część stałą oraz płynną i połączysz z nasionami szałwii hiszpańskiej. Korzystając z tej propozycji, zrób wegański pudding z chia i musem owocowym, będzie on niezwykle kremowy i pyszny. Jeśli dodasz do mleka lub jogurtu kakao, karob lub roztopioną czekoladę, otrzymasz czekoladowy pudding chia, któremu chyba nikt się nie oprze!

chia z mlekiem kokosowym
fot. Adobe Stock

Z czym podawać pudding z chia?

Chia pudding możesz podawać z dowolnymi składnikami. Podstawą mogą być świeże lub mrożone owoce, krojone w kostkę lub w formie musu. Pudding chia z rabarbarem i truskawkami albo deser z chia i musem mango to tylko dwie propozycje na smaczny, słodki posiłkiem dla każdego.

Jeżeli pudding chia zamierzasz zjeść na śniadanie, sycącym i wartościowym w składniki odżywcze dodatkiem będzie domowa granola z bakaliami, którą możesz posypać wierzch puddingu z chia.

Wykorzystaj sezonowe owoce i dodaj je do deseru, co wzmocni jego walory smakowe i zdrowotne. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, wykorzystaj przetwory jak dżemy czy konfitury.

Zobacz jak zrobić dżem truskawkowy, który będzie świetnym dodatkiem do puddingu chia.