Jak zrobić klopsy?

Klopsy przygotowuje się z dowolnego mięsa mielonego, które formuje się w kulki. Można je usmażyć lub poddusić w sosie pomidorowym lub koperkowym.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić klopsy?
fot. Fotolia
Mięso mielone wykorzystywane jest w wielu potrawach. Robimy z nich zapiekanki (w tym włoską lasagne), dodajemy do spaghetti oraz przygotowujemy z niego kotlety. Jednym z podstawowych dań ze zmielonego mięsa są oczywiście klopsy. Jak je przygotować?
 
Jak zrobić klopsiki?
 
Klopsiki, szczególnie te przygotowane z chudego mięsa, to danie, które można podawać nawet dzieciom. Delikatne, lekkostrawne, najlepiej smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy.
  • Do przygotowania klopsików będą potrzebne: dowolne mielone mięso, jajko, sól, pieprz, opcjonalnie: cebula, posiekana natka pietruszki lub starty ser. 
  • Mięso przekłada się do miski, wbija jajko i miesza.
  • Do masy dodajemy przyprawy, ewentualnie posiekane dodatki.
  • Z mięsa formuje się kulki (wielkość zależna od naszych preferencji). 
  • Klopsiki można ugotować w bulionie lub usmażyć na patelni
  • Podajemy na gorąco z ulubionym dodatkiem i surówką
Ważne: Jeśli mamy zbyt mało mięsa mielonego, do masy można dodać także namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą
 
Jak zrobić klopsy w sosie?
 
Klopsiki znakomicie smakują serwowane z sosem: pomidorowym lub koperkowym. W takiej wersji nie są wcale trudniejsze do przyrządzenia. Wystarczy podgotowane lub usmażone pulpeciki przełożyć do sosu i poddusić razem. Całość najlepiej podać z kaszą lub ziemniakami