Babka ziemniaczana to danie ze startych ziemniaków ze skwarkami boczku i słoniny. Całość jest pikantnie przyprawiona i zapieczona na brązowy kolor. Kuchnia białoruska spopularyzowała tę potrawę. Smaki wschodu cechują się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem kminku. Babka ziemniaczana ma kremową konsystencję w środku i chrupiącą skórkę na górze. Potrawę można jeść na ciepło, ale też odgrzać w piekarniku lub na patelni na drugi dzień. Podaje się ją z maślanką, zsiadłym mlekiem lub śmietaną.
Kuchnia białoruska

Kuchnia białoruska

Przepisy kuchni białoruskiej są spopularyzowane z Polsce, lecz pod innymi nazwami i w zmodyfikowanych wersjach. Wpisują się tzw. kuchnię kresową ‒ pożywną, tłustą i mączną. W wielu tradycyjnych potrawach wschodniego pogranicza pojawiają się ziemniaki. Znane są zwłaszcza babka kartoflana i kiszka ziemniaczana przygotowywane na ich bazie. Można je jeść ze słynną maczanką białoruską, czyli gęstym sosem mięsnym. Istnieje też wiele dań słodkich. Wśród białoruskich deserów wyróżnia się owocowa kułaga.

Kugel

Kugel

Kugel, inaczej kugiel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Potrawa jest też popularna w niektórych regionach Polski i Litwy. Kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu lub piekarniku. Tradycyjny żydowski kugel przyrządza się ze startych ziemniaków i drobno pokrojonej cebuli. Znany jest także kugel ziemniaczany ze skwarkami, z boczkiem, mięsem kaczki i żeberkami. Danie jest bardzo pracochłonne, dlatego przygotowuje się je głównie na święta i inne ważne okazje.

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Ginewra Ginewra

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ziemniaczana babka

Ziemniaczana babka

dorota w dorota w

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

teresa o teresa o

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka ziemniaczana 9

Babka ziemniaczana 9

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: