Ciasto drożdżowe z owocami to pyszny dodatek do wieczornej kawy. Dobrze sprawdzi się również jako słodkie śniadanie.

Puszyste ciasto drożdżowe – sprawdzone przepisy
Przygotowanie tradycyjnego ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne. Należy przygotować rozczyn drożdżowy, a ciasto wyrabia się bardzo długo i dokładnie. Na każdym etapie składniki odstawia się do wyrośnięcia, co sprawia, że zrobienie ciasta drożdżowego zajmuje około 2-3 godzin bez pieczenia. Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem powinny skorzystać ze sprawdzonych przepisów – wtedy ciasto na pewno wyrośnie wysokie i puszyste.
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Istnieją również proste przepisy na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy połączyć drożdże z mlekiem, mąką, jajami i pozostałymi składnikami, a następnie poczekać do wyrośnięcia. Mieszankę można pozostawić w ciepłym miejscu na noc, a rano dodać owoce i wstawić do piekarnika.

Ciasto drożdżowe z owocami świeżymi i mrożonymi
Ciasto drożdżowe przygotowuje się zarówno z owocami świeżymi, jak i zamrożonymi. Dzięki temu smakiem ulubionego wypieku można cieszyć się przed cały rok. Z delikatnym ciastem drożdżowym najlepiej komponują się truskawki, śliwki, maliny, jabłka, jagody i borówki.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Nieodłącznym elementem ciasta drożdżowego z owocami jest kruszonka, czyli pokruszone ciasto. Kruszonką ozdabia się górę placka drożdżowego. Przygotowuje się ją z mąki, cukru i masła lub margaryny.
Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami stanowi lekki, delikatny, pożywny i niskokaloryczny deser. Do przyrządzenia wypieku można wykorzystać owoce świeże albo mrożone. Na początku należy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie placek przekłada się do formy do pieczenia. Na wierzch wysypuje się jagody i kruszonkę. Całość piecze się przez blisko 40 minut. Ciasto drożdżowe z jagodami warto obsypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to najpopularniejszy wypiek końcówki lata. Węgierki, renklody i mirabelki królują w ciastach drożdżowych, ucieranych i kruchych. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  to jedna z prostszych propozycji na deser z tymi owocami. Neutralny smak ciasta drożdżowego idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnym śliwek. Trudno o lepszy patent na ciasto owocowe!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to jeden z podstawowych pomysłów na wykorzystanie tej rośliny. Można upiec dużą blachę ciasta lub zdecydować się na drożdżówki. W każdej wersji ten wypiek będzie smakował znakomicie. Szczególnie, kiedy do ciasta drożdżowego oprócz rabarbaru dodamy truskawki, budyń lub ser. Taki wypiek to świetna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. Aby całość nie wyszła z kolei zbyt kwaśna – bo jak wiadomo, rabarbar ma swój charakterystyczny smak – warto całość oprószyć cukrem pudrem lub kruszonką. Te proste patenty sprawią, że ciasto drożdżowe z rabarbarem będzie smakowało każdemu!
 

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Jak przełamać zbytnią kwaskowatość owoców w cieście drożdżowym? Odpowiedź jest prosta: kruszonką. Ciasto drożdżowe z owocami – szczególnie jeżynami, borówkami lub rabarbarem – ma to do siebie, że wychodzi dość kwaśne. Dlatego dodanie do nich kruszonki jest dobrym pomysłem. W ten sposób placek z owocami wyjdzie idealnie i będzie smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto drożdżowe z owocami

Znaleźliśmy 474 przepisów w kategorii Ciasto drożdżowe z owocami