Ciasto z jagodami, czyli smaczny deser

Ciasto z jagodami sprawdzi się jako deser na rodzinne przyjęcia. Wypiek ma słodko-kwaśny smak, jest przy tym pożywny i sycący. Ciasto najlepiej jest przygotowywać ze świeżych, soczystych owoców, choć sprawdzą się również te mrożone. Ciasto jagodowe można posypać kruszonką oraz cukrem pudrem. Deser świetnie komponuje się z lodami z owoców leśnych, bitą śmietaną, rodzynkami i orzechami. Wypiek warto również oblać lukrem królewskim (z białek jaj, cukru i soku cytrynowego) albo roztopioną czekoladą deserową. Ciasto z jagodami podaje się na ciepło bądź na zimno.

Jak przygotować ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami jest miękkie i delikatne w smaku. Można przygotować je w niespełna godzinę. Wystarczy wymieszać w misce mąkę, jajka, jogurt naturalny, oliwę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz miód. Opcjonalnie warto dodać kakao i szczyptę cynamonu. Następnie do surowej masy wsypuje się umyte jagody, a całość przelewa do formy do pieczenia. Placek piecze się przez około 40 minut. Ciasto jogurtowe z jagodami dobrze jest oprószyć płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi.

Przepis na kruche ciasto z jagodami

Kruche ciasto z jagodami i kruszonką stanowi smaczną przekąskę. Owoce wystarczy ugnieść lub zmiksować, posłodzić i zagęścić bułką tartą bądź kaszą manną. Opcjonalnie do masy można dołożyć maliny, jeżyny, banany, truskawki albo borówki. Następnie przygotowuje się kruchy spód. Do mąki pszennej dodaje się proszek do pieczenia, cukier, żółtka jaj, margarynę i odrobinę śmietany. Ze składników należy zagnieść ciasto, a ćwierć porcji umieścić w zamrażarce. Pozostały placek wkłada się do formy do pieczenia i pokrywa masą jagodową. Na wierzch surowego deseru ściera się zamrożone ciasto – w ten sposób powstanie kruszonka. Ciasto jagodowe piecze się przez blisko godzinę. Gotowy wypiek dobrze jest udekorować płatkami czekoladowymi.
Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami stanowi lekki, delikatny, pożywny i niskokaloryczny deser. Do przyrządzenia wypieku można wykorzystać owoce świeże albo mrożone. Na początku należy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie placek przekłada się do formy do pieczenia. Na wierzch wysypuje się jagody i kruszonkę. Całość piecze się przez blisko 40 minut. Ciasto drożdżowe z jagodami warto obsypać cukrem pudrem.

Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką to smaczny, słodki i sycący deser. Do przygotowania bułki potrzeba mąki, drożdży, masła, mleka oraz cukru. Wszystkie składniki należy wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować, wypełnić dowolnym nadzieniem i upiec. Część surowej masy należy odłożyć na kruszonkę. Jako nadzienie do bułki sprawdzi się dżem, owoce, ser lub czekolada. Drożdżówki z kruszonką i budyniem warto przyrządzić w domu. Będą aromatyczne i puszyste.

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki to pyszne bułeczki pieczone zwykle na drożdżach z użyciem mąki, cukru, jaj i masła. Nadziewa się je jagodami wymieszanymi z jajkiem oraz cukrem pudrem. Do farszu można też dodać cukru wanilinowego. Najlepiej smakują polane lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Jagodzianki piecze się około 15 minut. Powinny być puszyste i miękkie w środku.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Dżem z jagód leśnych to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Warto zrobić go samodzielnie. Bardzo ważne jest dokładne oczyszczenie owoców. Trzeba pozbawić je wszystkich gałązek, listków i dokładnie przepłukać na sicie. Niskosłodzony dżem jagodowy można przygotować, dodając mało cukru, lub zastępując go stewią lub ksylitolem. W ten sposób otrzymujemy pyszny, niskokaloryczny i zdrowy dodatek do porannych płatków lub owocowego smoothie. Dżem z czarnych jagód to źródło witaminy C i antyoksydantów.

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami to doskonała propozycja na eleganckie przyjęcia oraz rodzinne uroczystości, na przykład imieniny, urodziny albo rocznice. Do przygotowania wypieku można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Jagody wykłada się bezpośrednio na surowe kruche ciasto. Całość pokrywa się masą serową i piecze. Owoce można również wsypać na wierzch ciasta. Gotowy sernik z jagodami dobrze jest oblać rozpuszczoną czekoladą deserową.

Placek z jagodami

Placek z jagodami

Placek z jagodami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto ma delikatny, słodko-kwaśny smak. Ponadto jest sycące, lekkostrawne i niskokaloryczne. Wypiek przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, mleka, proszku do pieczenia, oleju, cukru lub miodu oraz świeżych bądź mrożonych jagód. Opcjonalnie można dodać odrobinę rumu. Wszystkie składniki należy wymieszać, przelać do formy i upiec. Gotowe ciasto posypuje się cukrem pudrem.

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami sprawdzą się jako poobiedni deser albo lekka przekąska do szkoły lub pracy. Ciastka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypieki można przyrządzić ze świeżych i mrożonych owoców. Jagody wystarczy wymieszać z mąką, cukrem, oliwą, mlekiem i jajkami. Następnie całość przekłada się do foremek i piecze w piekarniku. Muffinki z jagodami dobrze jest udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto z jagodami

Znaleźliśmy 144 przepisów w kategorii Ciasto z jagodami

Owocowe cudo lata

Owocowe cudo lata

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

msewka msewka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: