Intensywnie czerwone czereśnie bezsprzecznie kojarzą się z latem. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i początek lipca. Nic więc dziwnego, że potrawy, desery i ciasta z czereśniami w naturalny sposób przywołują miłe wakacyjne wspomnienia. Czereśnie są owocami drzewa owocowego o tej samej nazwie. W Polsce rosną na terenie całego kraju, często dziko. Czereśnia występuje w wielu odmianach. Kwitnie od końca kwietnia do początku czerwca. Jej owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni.

Do czego stosuje się czereśnie?

Z czereśni można przygotować m.in. konfitury, dżemy, wina, napoje czy koncentraty. Często stosowane są jako dodatek wzbogacający smak deserów. Czereśnie świetnie nadają się do przygotowania pierogów, muffinek, ciast i przekąsek. To świetne uzupełnienie prostego ciasta biszkoptowego, pysznego sernika na zimno lub wysmakowanego tortu czekoladowego.

Sprawdzają się także jako owocowy farsz do pierogów, dodatek do sałatek i chłodników. Warto także poznać ich wykwintne oblicze - w połączeniu z roladkami schabowymi czy z kurczakiem. Co najważniejsze, smak czereśni można zatrzymać w słoiczkach, przygotowując z nich różnorakie przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty i soki z czereśni rozgrzeją nawet podczas najsroższej zimy! 

Właściwości czereśni

Czereśnie bogate są w witaminy m.in. z grup A, B, C, K i P. Zawierają wiele składników mineralnych, takich jak jod, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor czy cynk. Są niskokaloryczne – 100 g owoców ma jedynie 60 kalorii. Czereśnie ponadto: oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwreumatyczne, usuwają nadmiar soli z organizmu, mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają odporność, zapobiegają tworzeniu się zmarszczek, i regulują apetyt. Na co warto zwrócić uwagę jedząc czereśnie? Czereśni nie można popijać wodą ani mlekiem, ponieważ prowadzi to do przeczyszczenia układu pokarmowego. Dodatkowo nie należy ich jeść przed posiłkiem, ponieważ utrudniają proces trawienny. Surowych czereśni nie poleca się osobom z wrażliwym żołądkiem (zalegają dość długo w układzie pokarmowym). Najlepsze są owoce krótko obgotowane.
 

Ananas

Ananas

Ananas to egzotyczny owoc bardzo popularny również w Polsce. Jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów, ciast i tortów. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną i kolorową galaretką. Można z niego przyrządzić także zdrowy sok ananasowy. Świeże ananasy i ananasy w puszce dodaje się do potraw kuchni azjatyckiej, np. orientalnych sosów, zup i jako dodatek do mięs.

Limonka

Limonka

Limonka, nazywana również limą lub limetą kwaśną, to owoc przypominający cytrynę o kolorze jasnozielonkawym. Bogaty jest w witaminę C, wapń, potas i fosfor. Limonkę wykorzystuje się do przygotowywania soków i napojów orzeźwiających. Jest również popularnym składnikiem drinków alkoholowych. Limę dodaje się też do ciast, deserów, dań rybnych, zup, mięs czy koktajli. Nadaje potrawom lekko słodki, kwaskowaty smak.

Porzeczki

Porzeczki

Porzeczki to popularne krzewy agrestowe, które są uprawiane w ogródkach. W Polsce występuje porzeczka zwyczajna (czerwona), czarna oraz biała, które można jeść prosto z krzaka. Poza najbardziej znanymi sokiem porzeczkowym czy nalewką z czarnych porzeczek, owoców można dodać do różnych deserów (sernika, eklerków, muffinek, tarty), koktajli i smoothie. Z kolei do mięs (wołowiny, kurczaka) pasuje konfitura porzeczkowa z pomarańczą, czosnkiem i cytryną.

Papaja

Papaja

Papaja jest bardzo słodka i zdrowa. Może być zarówno owocem, jak i warzywem (zielony, niedojrzały owoc), a wszystkie części papai są jadalne. Zawiera wiele odżywczych składników, które są wykorzystywane w leczeniu raka oraz wspomagają proces trawienia. Papaję można jeść na surowo lub dodać do różnych potraw mięsnych (z kurczakiem curry, z wieprzowiną z woka i kolendrą). W letnie upały idealnie smakują koktajle z papają i mango, semmifredo truskawkowe z papają oraz lody marchewkowe z papają.

Nektarynka

Nektarynka

Nektarynka to owoc, będący odmianą brzoskwini zwyczajnej i pozbawiony charakterystycznej dla niej meszku na skórce. Sezon na nektarynki przypada w miesiącach letnich. Owoc ten najlepiej sprawdzi się jako dodatek do deserów: sorbetów, puddingów, lodów i galaretek. Można także z niego przygotować aromatyczne dżemy, powidła, konfitury i marmolady. Ze względu na to, że nektarynki są bogatym źródłem wartości odżywczych polecane są dla sportowców oraz osób przebywających na diecie.

Daktyle

Daktyle

Daktyle to owoce daktylowca palmowego. W Polsce najczęściej spotykane są w formie suszonej. Dostarczają energii, są źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Mogą zastępować słodycze i być podawane jako przekąska. Często stanowią dodatek do owsianki, muesli czy jogurtów i twarogu na śniadanie. Pasują do słodkości (ciastek, naleśników, sałatek owocowych, budyniu), ale też do curry, orientalnych sałatek czy farszów do mięs. Z niektórych odmian wykonuje się mąkę lub słodki syrop, którego można użyć do słodzenia.

Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji to tzw. superfood dostępny najczęściej w formie suszonych owoców. Można go też kupić w postaci soku. Jagody dodaje się do sałatek, jogurtu, muesli, a także zup. Często są one kupowane przez osoby, które się odchudzają. W kuchni chińskiej są gotowane przed dodaniem ich do potraw. Z jagód goji można przyrządzić domowej roboty wino lub nalewkę. Dodaje się je także do herbat i deserów.

Znaleźliśmy 283 przepisów w kategorii Czereśnie

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto z czereśniami

Risotto z czereśniami

cris cris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe

cris cris
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: