To, jakie danie z makaronem przygotujemy, w dużej mierze zależy od rodzaju wybranego przez nas makaronu. Najpopularniejsze rodzaje makaronu to: penne, pappardelle, tagiatelle, canelloni czy spaghetti.

Najpopularniejsze dania z makaronem
  • Spaghetti. Można je podawać z pomidorowym sosem bolognese lub napoli i dodatkiem mielonego mięsa lub z białym, śmietanowym sosem carbonara i smażonym bekonem. Do carbonary można dodać podsmażoną cebulę, czosnek i białe wino.
  • Makaron nadziewany np. cannelloni lub muszle, z nadzieniem mięsnym lub szpinakowym. Można go polać sosem pomidorowym lub beszamelowym i oprószyć startym żółtym serem i parmezanem. Makaron nadziewany zapieka się w piekarniku.
  • Potrawy z makaronem penne, świderkami, kolankami albo wstążkami tagliatelle. Można do nich dodać ulubione składniki na przykład mięso kurczaka, indyka lub tuńczyka, kiełbasę, smażony bekon, warzywa, trochę oliwy i parmezanu oraz doprawić pieprzem, solą i ziołami.
  • Zapiekanki makaronowe. Do lekko ugotowanego (na półtwardo) grubego makaronu dodaje się ulubione warzywa, mięso, ser feta, zioła i przyprawy oraz sos na bazie jogurtu lub śmietany i jajek. Po wierzchu obsypuje się potrawę żółtym serem i zapieka w piekarniku przez niespełna godzinę w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.
  • Lasagneto rodzaj zapiekanki makaronowej, w której plastry makaronu przekłada się sosem bolognese lub szpinakiem, zalewa przecierem pomidorowym lub sosem beszamelowym i przysypuje startym żółtym serem lub mozzarellą. Całość piecze się w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki.
  • Zupy z makaronem. Do najpopularniejszych należą rosół, zupa pomidorowa i azjatyckie zupy typu ramen. Makaron można też dodawać do zupy grzybowej, pieczarkowej, jarzynowej, gulaszowej i wielu innych.
Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Makaron ze szpinakiem i serem

Makaron ze szpinakiem i serem

Dodatek sera do makaronu ze szpinakiem nadaje daniu charakteru, zagęszcza sos i spaja całość, dlatego jest idealnym składnikiem makaronu zapiekanego w piekarniku. Makaron ze szpinakiem – oprócz tradycyjnej wersji – zielonego sosu, którym polewasz kluski, możesz wykonać inaczej. Warto czasem poeksperymentować i przyrządzić szpinakowo-serową lasagne lub nadziać cannelloni szpinakowo-serową masą.

Makaron ze szpinakiem warto łączyć z: - serem pleśniowym – najlepszy jest camembert z ziołami lub orzechami pokrojony w drobną kostkę. Ostre w smaku, niebieskie sery pleśniowe, takie jak np. gorgonzola, dodawaj ostrożnie. Kilka kawałków zupełnie wystarczy by nadać daniu intensywny aromat.
- Serkiem topionym – możesz użyć serka w różnych smakach, np. z pieczarkami lub szynką, pod wpływem temperatury rozpuści się tworząc aksamitny sos.
- Mozzarellą – mozzarella wyśmienicie się topi, dlatego najlepiej sprawdza się w potrawach zapiekanych w piekarniku. Dodatek świeżej bazylii i pomidorków koktajlowych będzie świetnym zwieńczeniem szpinakowego dania.
- Serem żółtym – ser żółty najwygodniej zetrzeć na tarce i posypać nim jeszcze gorący makaron, jeżeli dodasz go do sosu rozpuści się, tworząc ciągnące się niteczki i mocno go zagęszczając. • Fetą – ser feta i szpinak to idealne połączenie smakowe, feta doskonale dosala i nadaje sosowi aksamitną strukturę.

Makaron z jajkiem

Makaron z jajkiem

Makaron zasmażany z jajkiem to doskonały sposób na wykorzystanie makaronu z dnia poprzedniego. Do tego typu dań najlepsze będą makarony typu: fusilli, tagiatelle, orzo, penne i muszelki. Makaron powinien być ugotowany al dente i przed dodaniem jajka podsmażony na odrobinie tłuszczu na patelni. Makaron z jajkiem i boczkiem można podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Dobrym pomysłem jest oprószenie gotowej potrawy tartym, żółtym serem. Warto też dodać świeży koperek i pieprz.

Znaleźliśmy 4064 przepisów w kategorii Dania z makaronem

Resztkowy makaron

Resztkowy makaron

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: