Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Ładny wygląd naszych chrustów to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny kształt kokardki.

Kolejnym krokiem jest smażenie chrustów na głębokim oleju, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i rumiane. By odsączyć nadmiar tłuszczu wykładamy je na ręcznik papierowy. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki.

Faworki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, ale dla wymagających łakomczuchów doskonale sprawdzą się także sosy owocowe, konfitury czy świeże owoce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.

Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy. Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Faworki

Znaleźliśmy 457 przepisów w kategorii Faworki

Faworki maślane

Faworki maślane

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki - chrust

Faworki - chrust

bryndzia bryndzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust orkiszowy

Chrust orkiszowy

Kniejson Kniejson
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczone faworki

Pieczone faworki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki ostatkowe

Faworki ostatkowe

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczone faworki

Pieczone faworki

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: