Kluski śląskie, czyli tzw. kluski z dziurką, stanowią częsty dodatek do potraw mięsnych, mogą jednak być serwowane jako samodzielne danie. Robi się je z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Do ciasta można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Jeśli do klusek dodamy jajko, będą one miały żółty kolor. Kluski bez jajka na ogół są jaśniejsze: białe lub kremowe. Ziemniaki na kluski śląskie po ugotowaniu należy rozgnieść jak na purée, np. za pomocą praski do ziemniaków, a potem dodać do nich mąkę, wodę i sól. Wszystkie składniki miesza się, a następnie wyrabia z nich jednolite ciasto. Z dużego kawałka ciasta należy potem odrywać podobnej wielkości fragmenty, formować z nich kulki, a następnie delikatnie je rozpłaszczać i palcem robić na ich środku wgłębienie. „Dziurka” na środku sprawi, że roztopione masło lub sos będą się w niej gromadziły. Wgłębienie odróżnia ponadto kluski śląskie od innych podobnych potraw, takich jak np. kluski ziemniaczane z serem. Kluski przed podaniem można odgrzać w wodzie, na parze albo podsmażyć na patelni.
Kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie z sosem

Charakterystyczna dziurka w środku kluski śląskiej to miejsce, w którym może zgromadzić się sos. Choć często kluski śląskie podaje się z gulaszem lub innym mięsnym sosem, to równie dobrze można serwować je w wersji wegetariańskiej, bezmięsnej. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym będą stanowiły równie apetyczne i aromatyczne danie. Sos pieczarkowy powstaje po podsmażeniu cebuli, uduszeniu pieczarek i wymieszaniu tego ze śmietaną. Kluski można nim polać, a następnie posypać danie posiekaną zieloną pietruszką.

Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

Szare kluski ziemniaczane to jedna z potraw mącznych, popularnych przede wszystkim na Śląsku. Robi się je z surowych ziemniaków, startych na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki szybko ciemnieją, stąd szary kolor klusek. Zanim do ziemniaków doda się mąkę, należy umieścić je w durszlaku albo w sicie i odczekać kilka minut, aby oddzielił się od nich sok. Do ziemniaków zmieszanych z mąką można dodać jajko, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rwie się na niewielkie, płaskie kawałeczki i wrzuca na wrzącą, osoloną wodę lub przeciera przez przecierak do klusek, czyli haluszkownicę.

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

Polecane przepisy do kategorii Kluski śląskie

Znaleźliśmy 139 przepisów w kategorii Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie

beatkaa153 beatkaa153

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: