Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem to lżejsza wersja tradycyjnego leczo węgierskiego. Zamiast wędzonej słoniny do dania dodawane jest mięso drobiowe. Oprócz tego w jego skład wchodzi: czerwona papryka, pomidory, cebula, koncentrat pomidorowy, olej, mielona papryka, sól, pieprz i natka pietruszki. Leczo z kurczakiem można przygotować zarówno na patelni, jak i w garnku. Jeśli danie jest zbyt kwaśne, można je dosłodzić łyżeczką cukru.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo jest warzywnym gulaszem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Jego podstawowymi składnikami są: papryka, cebula i pomidory. Częstym dodatkiem jest również cukinia. W kuchni polskiej do klasycznego leczo dodaje się kiełbasę, niekiedy boczek lub mielone mięso wieprzowe. W tradycyjnej wersji składniki gulaszu smaży się na smalcu. Potrawę doprawia się słodką i ostrą, mieloną papryką, solą oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Leczo doskonale smakuje podawane z pieczywem białym lub razowym.

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Leczo z mięsem

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo mięsno-warzywne

Leczo mięsno-warzywne

izek izek
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: