Z malinami, borówkami, śliwkami – naleśniki z owocami to pyszna propozycja na obiad lub deser. Do nadzienia można wykorzystać dodatkowo biały ser lub bitą śmietanę. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy ciasto – tradycyjne, bez mleka, bez jajek lub bezglutenowe – usmażyć a następnie zawinąć z nadzieniem owocowym. Takie naleśniki doskonale smakują ze świeżymi owocami, jak również suszonymi, tymi z kompotu lub syropu. Wypróbuj przepisy na naleśniki z owocami!
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Tradycyjne, proste, pyszne! Naleśniki z jabłkami to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy usmażyć placki a nadzienie zrobić z tartych jabłek. W bardziej rozbudowanej wersji jabłka można wymieszać z cynamonem, białym serem, bananami lub bakaliami. Naleśniki z jabłkami można również zapiec, tworząc znakomity deser. Podane z bitą śmietaną zasmakują każdemu!

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Pancakes z jagodami to pyszna propozycja na śniadanie. Nie oznacza to, że i tradycyjnych placków nie można podać z tymi owocami. Warto wypróbować wersję z owocami i białym serem lub bitą śmietaną. Decydując się na pancakes z jagodami lub borówkami amerykańskimi, warto całość wzbogacić syropem klonowym, miodem lub inną słodką polewą. W takiej wersji można je podać na śniadanie dla dzieci!

Naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami

Truskawki to pyszne, letnie owoce, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Surowe, w formie dżemu lub mrożone – w każdej wersji można z nich zrobić nadzienie do naleśników. Naleśniki z truskawkami to pyszna i prosta propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować z dodatkiem twarogu, ricotty lub serka mascarpone. Wówczas słodko-kwaśny smak truskawek nie będzie tak wyrazisty. Naleśniki można podać z samymi owocami lub z dodatkiem bitej śmietany.

Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

Banan to doskonały dodatek do naleśników – tych tradycyjnych, jak i pancakesów. Naleśniki z nadzieniem z bananów i czekolady lub bitej śmietany to doskonały pomysł na deser. Ale to nie jedyna opcja. Z dojrzałych bananów można przygotować również dietetyczną wersję placków, które świetnie się sprawdzą na śniadanie. Wystarczy owoce rozgnieść, dodać mąkę, mleko i sodę oczyszczoną. Całość smaży się i podaje jak naleśniki amerykańskie – z syropem, bitą śmietaną lub masłem.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie przygotowuje się bardzo prosto. Kluczowy jest tutaj farsz zrobiony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli i przypraw. Wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać, umieścić na placku i całość zawinąć. Takie naleśniki po meksykańsku można przygotować także z kurczakiem i pomidorami. W każdej wersji smakują one znakomicie, szczególnie kiedy dodamy do nich ostry sos na bazie papryki i pomidorów. W wersji łagodnej można sięgnąć po sos czosnkowy lub guacamole.

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki zazwyczaj jemy ze słodkim nadzieniem. Jednak nie jest to jedyna opcja. Naleśniki na słono podbijają serca coraz większej liczbie osób. Można je przygotować z farszem warzywnym, grzybowym lub mięsnym. Jedną z propozycji farszu do naleśników na słono jest podsmażone mięso mielone z pieczarkami lub warzywami. Takie danie warto podawać z jakimś sosem – najlepiej sprawdzi się pomidorowy, czosnkowy lub salsa. Całości dopełni starty ser, który podkreśli walory smakowe naleśników na ostro.

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą w środku to pyszny deser, drugie śniadanie lub obiad. Najlepsze w tym wydaniu będą puszyste naleśniki biszkoptowe, naleśniki czekoladowe lub pancakes. Naleśniki z Nutellą i bananami, Nutellą i mascarpone lub owocami można podać na dwa sposoby. Pierwszy polega na rozsmarowaniu cienkiej warstwy orzechowego kremu na usmażonym naleśniku i ułożenie pozostałych dodatków. Drugim sposobem jest potraktowanie Nutelli również jako gęstego sosu. Naleśniki z Nutellą najlepiej składać w trójkąt.

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami najczęściej podaje się w formie zapiekanej w piekarniku. Do środka można włożyć sezonowe lub mrożone warzywa. Najpopularniejsze są naleśniki z cebulą, marchewką, czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. Chociaż bardzo dobrze smakują w wersji wegetariańskiej, można je także przygotować z kurczakiem i pieczarkami. Przed pieczeniem naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i posypać serem – parmezanem lub mozzarellą.

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki w wersji fit to te przygotowane z mąki z pełnego przemiału lub bezglutenowej. Do pierwszej grupy należy mąka żytnia, owsiana, razowa, orkiszowa i jęczmienna. Idealne do naleśników są także: kokosowa, migdałowa, kukurydziana, ryżowa, jaglana i sojowa. Dietetyczne naleśniki bez mąki to te, w których została ona zastąpiona siemieniem lnianym, płatkami ryżowymi lub jaglanymi. Naleśniki w wersji fit należy smażyć bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem to wytrawne danie, które można modyfikować na różne sposoby. Smacznymi składnikami w takiej kompozycji są również: szpinak, serek mascarpone, suszone pomidory i feta. Przygotowując naleśniki, które będą nadziewane farszem na słono, można dodać do ciasta szczyptę ziół prowansalskich, suszony koperek lub czosnek granulowany. Roladki z naleśników z łososiem i kremowym serkiem to znakomity pomysł na przekąskę dla gości lub drugie śniadanie do pracy.

Znaleźliśmy 344 przepisów w kategorii Naleśniki z owocami