Dietetyczne danie mięsne? To niekoniecznie musi być gotowana na parze pierś z kurczaka. Równie dobrym pomysłem są pulpety. Mogą być zrobione z indyka, ryb, wieprzowiny czy cielęciny. Co istotne – można je gotować i smażyć.Pierwszy sposób pozwala na otrzymanie lekkostrawnego dania, idealnego nawet dla niemowląt. Podawane w sosie własnym, śmietanowym lub koperkowym stanowią idealną propozycję na obiad. Do tego dodatek w postaci kaszy gryczanej, kaszki manny lub ryżu i zdrowy posiłek gotowy!
Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Klopsy w sosie pieczarkowym to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego oraz grzybów. Gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy idealnie pasuje do delikatnego mięsa z kurczaka czy indyka. Pulpeciki wystarczy poddusić razem z sosem, by uzyskać pyszne danie. Taką potrawę najlepiej jest podawać z dowolnym gatunkiem ryżu lub niepaloną kaszą gryczaną. Ziemniaki i makaron są w tym wypadku zbyt ciężkimi dodatkami do tak delikatnego dania!

Pulpety gotowane

Pulpety gotowane

Nie ma nic zdrowszego od gotowanych klopsików. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Najlepiej smakują pulpety zrobione z indyka lub kurczaka, podane z aromatycznym sosem koperkowym lub pomidorowym. Ich przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy je podgotować w wodzie lub na parze a następnie dodać do sosu. Całość należy chwilę poddusić i gotowe. Pozostaje tylko wyłożyć na talerz, dobrać dodatki i można zajadać się pysznym obiadem!

Pulpety z mięsa mielonego

Pulpety z mięsa mielonego

Pulpety są przygotowywane z mięsa mielonego. Można do masy mięsnej dodać odrobinę bułki, warzyw czy kawałki sera, dzięki czemu otrzymuje się pyszne wariacje tego dania. Pulpety z mielonego można serwować samodzielnie lub, co jest lepszym pomysłem, z dodatkiem sosu. Sposoby na ich przygotowanie bywają różne – można je gotować, smażyć czy nawet piec. W ten sposób pulpety stają się uniwersalne – każdy może znaleźć taką wersję, jaka danej osobie najbardziej odpowiada!

Klopsiki

Klopsiki

Klopsiki zrobione z mięsa mielonego i podane z sosem to jeden z prostszych obiadów. Takie danie można przygotować gotując pulpety na parze lub smażąc na patelni. Później pozostaje już tylko dobrać odpowiedni dodatek. Można zrobić klopsiki w sosie własnym, koperkowym, śmietanowym czy nawet pomidorowym. Oprócz małych pulpetów można także przygotować duży klops, nadziewany różnymi dodatkami i zapieczony w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla zapiekanek i pieczeni!

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Taki obiad znakomicie się sprawdza jako posiłek dla całej rodziny. Można je podawać zarówno niemowlakom, jak i osobom starszym. Delikatny sos śmietanowo-koperkowy wspaniale komponuje się z mięsem drobiowym. Dlatego kiedy brakuje pomysłu na mielone z kurczaka, dobrze jest zrobić z niego pulpety i ugotować w gęstym sosie koperkowym.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety są daniem delikatnym w smaku, dlatego warto je łączyć z wyrazistymi sosami. Jedną z propozycji jest sos pomidorowy. Przygotowany z koncentratu lub soku stanowi świetny dodatek do pulpetów drobiowych, wieprzowych czy indyczych. Takie klopsiki w sosie pomidorowym świetnie łączą się z ryżem, tworząc coś na kształt gołąbków bez kapusty. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią lekkie i wyraziste w smaku potrawy!

Znaleźliśmy 1123 przepisów w kategorii Pulpety