Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Robinia akacjowa
Pyza Pyza | Złoty Ekspert | Przepisów: 988, Artykułów: 74
Kącik Babci Halinki

Robinia akacjowa

To miododajne drzewo jest bardzo pospolite w Polsce. Pięknie wygląda i pachnie a także nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych.

Zimowe grzyby
Pyza Pyza | Złoty Ekspert | Przepisów: 988, Artykułów: 74
Kącik Babci Halinki

Zimowe grzyby

Zbieraliście kiedyś świeże grzyby zimą? Ja zbieram! Czasami muszę z nich odgarnąć śnieg...

Szczaw
  • 2
Pyza Pyza | Złoty Ekspert | Przepisów: 988, Artykułów: 74
Kącik Babci Halinki

Szczaw

Szczaw to bardzo pospolita bylina, której liście możemy dodać do sałatki albo zupy.

Czarny bez
  • 1
Pyza Pyza | Złoty Ekspert | Przepisów: 988, Artykułów: 74
Kącik Babci Halinki

Czarny bez

Lecznicze właściwości czarnego bzu znane są od dawna. To pospolita roślina, znajdująca swoje zastosowanie także w kuchni.

Jak obierać maślaki?
  • 5
Pyza Pyza | Złoty Ekspert | Przepisów: 988, Artykułów: 74
Kącik Babci Halinki

Jak obierać maślaki?

Maślaki mają śliską, nie zawsze łatwą do usunięcia skórkę. Pamiętacie jak żmudną czynnością jest ich obieranie? Ale jest na to sposób...