Tymianek pospolity - jak go stosować?
Tymianek pospolity uprawiany jest w wielu krajach Ameryki i Europy, także w Polsce
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Tymianek pospolity uprawiany jest w wielu krajach Ameryki i Europy, także w Polsce
Szałwia pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.
Rumianek pospolity już w starożytności stosowany był do celów leczniczych i kosmetycznych.
Zamiast trzech dużych posiłków jedzmy częściej małe i dokładnie przeżuwajmy każdy kęs. Wybierajmy produkty bogate w błonnik...
Nie używaj do krojenia warzyw i mięs jednej deski – sok z mięsa to idealna pożywka dla bakterii...
Mięta pieprzowa to jedna z najstarszych roślin leczniczych, uprawiana w Europie, Azji, Afryce i obu Amerykach.
Aby szybko i sprawnie zrobić tzw. "zaklepkę" do zupy lub sosu, mieszamy mąkę z wodą i dodajemy ją do potrawy...
Gotując fasolę, groch, soję lub soczewicę, pamiętaj aby sól dodać dopiero pod koniec gotowania.
Czy wiesz że alergeny wziewne powodują choroby układu pokarmowego?
Warto mieć w domu zwykly aloes w doniczce