Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Jak zrobić pierogi ruskie?
Ciasto na pierogi będzie miękkie, gdy do mąki wymieszanej ze szczyptą soli dodasz gorącej wody
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Ciasto na pierogi będzie miękkie, gdy do mąki wymieszanej ze szczyptą soli dodasz gorącej wody
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Do smażenia placuszków i racuszków używaj oleju – masło w wysokiej temperaturze zaczyna się palić.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Kremówkę najlepiej ubijesz, gdy dodasz do niej trochę surowego białka
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Mleko nie będzie się przypalało, jeśli najpierw przepłuczesz rondelek zimną wodą
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Przy gotowaniu jajek zdrza się, że skorupka pęka, a białko wypływa do gotującej wody. Czy można temu zapobiec?
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Tradycyjne serniki piecze się z mąką. Możesz z niej jednak zrezygnować i dodać do masy serowej budyń waniliowy...
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Owoce użyte do dekoracji ciasta (np.jabłka, brzoskwinie) podczas pieczenia w wysokiej temperaturze mogą ściemnieć...
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Suszone owoce dodawane do ciasta nabiorą niezwykłego aromatu, jeśli namoczysz je w wodzie...
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Aby urozmaicić smak bezowych spodów lub ciasteczek, do ubijanej masy z białek i cukru...
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Połowę ciasta zabarw, dodając do niej kakao lub czekoladę. Najpierw wylej do formy ciasto jasne...