Jak zrobić pierogi ruskie?
Ciasto na pierogi będzie miękkie, gdy do mąki wymieszanej ze szczyptą soli dodasz gorącej wody
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Ciasto na pierogi będzie miękkie, gdy do mąki wymieszanej ze szczyptą soli dodasz gorącej wody
Do smażenia placuszków i racuszków używaj oleju – masło w wysokiej temperaturze zaczyna się palić.
Kremówkę najlepiej ubijesz, gdy dodasz do niej trochę surowego białka
Mleko nie będzie się przypalało, jeśli najpierw przepłuczesz rondelek zimną wodą
Przy gotowaniu jajek zdrza się, że skorupka pęka, a białko wypływa do gotującej wody. Czy można temu zapobiec?
Tradycyjne serniki piecze się z mąką. Możesz z niej jednak zrezygnować i dodać do masy serowej budyń waniliowy...
Owoce użyte do dekoracji ciasta (np.jabłka, brzoskwinie) podczas pieczenia w wysokiej temperaturze mogą ściemnieć...
Suszone owoce dodawane do ciasta nabiorą niezwykłego aromatu, jeśli namoczysz je w wodzie...
Aby urozmaicić smak bezowych spodów lub ciasteczek, do ubijanej masy z białek i cukru...
Połowę ciasta zabarw, dodając do niej kakao lub czekoladę. Najpierw wylej do formy ciasto jasne...