Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Ogrzej przed smażeniem
Nie smaż mięsa bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, bo może się okazać, że na zewnątrz będzie wysuszone.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Nie smaż mięsa bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, bo może się okazać, że na zewnątrz będzie wysuszone.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Podczas długotrwałego pieczenia wskutek wytapiania tłuszczu i parowania pieczeń może się wyraźnie zmniejszyć.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Najlepszy obiad na lato? Młode ziemniaki ze skwarkami i zsiadłym mlekiem! Ale jak ze świeżego mleka, zrobić zsiadłe?
admin
| Złoty Ekspert | Przepisów: 680, Artykułów: 1844Sery powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu bądź zawinięte w folię spożywczą lub aluminiową.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Golonkę w piwie zna każdy. Nie każdy jednak wie, że piwo - ustawione w piekarniku...
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Nie wyrzucaj przypalonego kurczaka – zrobisz z niego pyszny i wykwintny … pudding.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Jedno nieświeże jajko może zepsuć cała potrawę. Lepiej jest więc upewnić się, że wszystkie jajka są świeże.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Bliny bywają różne. Ta nazwa określa całą rodzinę placków; gryczanych, ziemniaczanych, drożdżowych
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Przygotowując omlet, możesz dodać do niego zimnej wody, w proporcji jedna łyżka wody na jedno jajko.
Babcia Halinka
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 2266, Artykułów: 50Dodaj do ciasta 1/3 szklanki jasnego piwa, a naleśniki będą puszyste