Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Ciasteczko z mikrofalówki
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Ciasteczko z mikrofalówki

Ciasteczko z mikrofalówki to pomysł dla tych, którzy czasami mają wizyty niespodziewanych gości. U mnie serwowane jest dość często i gość za każdym razem jest w szoku na widok wykonanego ciastka z mikrofalówki.

Tajniki ciasta drożdżowego
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Tajniki ciasta drożdżowego

Wypieki z ciasta drożdżowego naprawdę nie są takie trudne jak się niektórym wydaje. Zaczynając pracę w cukierni też się bałam tego wypieku, ale jak poznałam jego tajniki to postanowiłam dodać go do swoich kuchennych znajomych i dzięki temu, teraz razem urzędujemy w mojej kuchni.

Chleb drożdżowy i różne rodzaje zaczynów
Alex_M Alex_M | Platynowy Ekspert | Przepisów: 1760, Artykułów: 12
Kulinarne ABC

Chleb drożdżowy i różne rodzaje zaczynów

Przy użyciu tych samych składników podstawowych, różnych zaczynów, możemy upiec zupełnie inne chleby, które to oczarują nas i naszych domowników, a codzienny rytuał jakim jest chodzenie do sklepu po świeże pieczywo zostanie zapomniany.

Właściowości soli
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Właściowości soli

Solimy dużo. Sól dodajemy m. in. do mięsa i sałatek. Wykorzystujemy ją też podczas ubijania piany z białek. Jednak używanie soli w nadmiarze może nam przysporzyć zdrowotnych problemów. Poznaj właściwości soli.

Szpinak - pyszne właściwości warzywa
  • 1
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Szpinak - pyszne właściwości warzywa

Jest to warzywo, którego dzieci nie lubią. Warto jednak spróbować dobrze nastawić naszych najmłodszych domowników do tego, aby szpinak był przez nich dość często spożywany, bo ma wspaniałe właściwości.