Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


 Czym zastąpić drożdże?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Czym zastąpić drożdże?

Co zrobić, jeśli nie masz potrzebnych do wypieku drożdży? Możesz w łatwy sposób zastąpić je zakwasem, sodą oczyszczoną, kefirem albo zrobić je sama. Potrzebujesz tylko ziemniaków, cukru i... piwa!

Jak ugotować ciecierzycę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak ugotować ciecierzycę?

Dowiedz się jak ugotować idealną ciecierzycę! W kilku krokach wyczaruj pyszną i kremową bazę do różnorodnych przepisów. Potrzebujesz tylko wody, sody oczyszczonej, suchej cieciorki i czasu.

Czy kapusta zasmażana musi być tłusta?
Beata Jasina Beata Jasina | Szef Kuchni | Przepisów: 1, Artykułów: 18
Kulinarne ABC

Czy kapusta zasmażana musi być tłusta?

Zasmażana kapusta to danie dobrze znane starszemu pokoleniu, dziś coraz mniej popularne z uwagi na wysoką kaloryczność. Czy jednak trzeba bać się tych kalorii? Wypróbuj nasz przepis na zasmażaną kapustę i odkryj ją na nowo.

Jaka ryba do ryby po grecku?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jaka ryba do ryby po grecku?

Rybę po grecku najlepiej przygotować z białych, chudych ryb morskich. Który gatunek będzie najlepszy? Zobacz, jak smażyć rybę do ryby po grecku i czy ryba musi mieć postać filetów.

Jak przygotować jabłka do szarlotki?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przygotować jabłka do szarlotki?

Prażone, smażone, krojone, gotowane lub zamknięte w słoiku na zimę - jabłka to podstawowy składnik potrzebny do upieczenia szarlotki. To jedno z najpopularniejszych ciast pojawiających się w polskich domach.