Nasiona chia są zaliczane do superfoods, czyli produktów, których działanie ma zbawienny wpływ na organizm. Zawierają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych i więcej białka niż łosoś! Są stosowane w kuchni jako składnik deserów, wypieków czy też koktajli. Nasionami szałwii hiszpańskiej – bo taka jest ich druga nazwa – można zagęścić zupy, sosy, czy przygotować pyszny pudding chia. Sprawdzi się on znakomicie jako śniadanie, podwieczorek, czy przekąska między posiłkami.
Przepis na chia pudding dobrze sprawdzi się z mlekiem kokosowym z puszki – wystarczy, że wymieszasz w misce część stałą oraz płynną i połączysz z nasionami szałwii hiszpańskiej. Korzystając z tej propozycji, zrób wegański pudding z chia i musem owocowym, będzie on niezwykle kremowy i pyszny. Jeśli dodasz do mleka lub jogurtu kakao, karob lub roztopioną czekoladę, otrzymasz czekoladowy pudding chia, któremu chyba nikt się nie oprze!
fot. Adobe Stock
Jeżeli pudding chia zamierzasz zjeść na śniadanie, sycącym i wartościowym w składniki odżywcze dodatkiem będzie domowa granola z bakaliami, którą możesz posypać wierzch puddingu z chia.
Wykorzystaj sezonowe owoce i dodaj je do deseru, co wzmocni jego walory smakowe i zdrowotne. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, wykorzystaj przetwory jak dżemy czy konfitury.
Zobacz jak zrobić dżem truskawkowy, który będzie świetnym dodatkiem do puddingu chia.
Jak zrobić chia pudding?
Do wykonania podstawowego przepisu na pudding z chia potrzebujesz:- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 4 łyżki nasion chia,
- opcjonalnie cukier lub miód.
- Składniki umieść w słoiku i szczelnie go zakręć.
- Energicznie potrząsaj słoikiem, do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli nasiona chia opadły na dno słoika, proces mieszania należy kontynuować.
- Po wymieszaniu mleka i nasion chia, zakręcony słoik przechowuj 5 godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Przepis na chia pudding dobrze sprawdzi się z mlekiem kokosowym z puszki – wystarczy, że wymieszasz w misce część stałą oraz płynną i połączysz z nasionami szałwii hiszpańskiej. Korzystając z tej propozycji, zrób wegański pudding z chia i musem owocowym, będzie on niezwykle kremowy i pyszny. Jeśli dodasz do mleka lub jogurtu kakao, karob lub roztopioną czekoladę, otrzymasz czekoladowy pudding chia, któremu chyba nikt się nie oprze!
fot. Adobe Stock
Z czym podawać pudding z chia?
Chia pudding możesz podawać z dowolnymi składnikami. Podstawą mogą być świeże lub mrożone owoce, krojone w kostkę lub w formie musu. Pudding chia z rabarbarem i truskawkami albo deser z chia i musem mango to tylko dwie propozycje na smaczny, słodki posiłkiem dla każdego.Jeżeli pudding chia zamierzasz zjeść na śniadanie, sycącym i wartościowym w składniki odżywcze dodatkiem będzie domowa granola z bakaliami, którą możesz posypać wierzch puddingu z chia.
Wykorzystaj sezonowe owoce i dodaj je do deseru, co wzmocni jego walory smakowe i zdrowotne. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, wykorzystaj przetwory jak dżemy czy konfitury.
Zobacz jak zrobić dżem truskawkowy, który będzie świetnym dodatkiem do puddingu chia.