Jak ugotować kurczaka?
Kawałki kurczaka, w tym pierś, gotuje się około 20 minut. Wystarczy wrzucić je do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i postawić na palniku.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Kawałki kurczaka, w tym pierś, gotuje się około 20 minut. Wystarczy wrzucić je do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i postawić na palniku.
Leszcz to ryba, którą można smażyć, wędzić lub zapiec w piekarniku. Do tego celu wykorzystuje się filety – ze skórą lub bez.
Leczo można podawać z chlebem, ugotowaną na sypko kaszą, ryżem lub kuskusem. Danie to dobrze smakuje także z ziemniakami i dobrym makaronem.
Makaron sojowy to dobra alternatywa dla pszennego ze względu na większą zawartość białka. Dodatkowo nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest bezpieczny dla alergików.
Orzechy laskowe obiera się po uprażeniu ich w piekarniku. Dzięki pieczeniu skórka robi się krucha i łatwiej odpada od orzecha.
Udka wędzi się na ciepło w temperaturze ok. 50 st. C przez 5-6 godzin. Wcześniej należy je zapeklować i sparzyć, dzięki czemu po wędzeniu będą smaczniejsze.
Sos beszamelowy pasuje do wielu potraw- zapiekanek, makaronów, mięs, ryb, czy warzyw.
Karambolę je się na surowo razem ze skórką. Owoc można dodać także do koktajli, sałatek lub zrobić z niego przetwory, np. wino lub dżem.
Do przygotowania surówki colesław potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli, majonezu i przypraw.
Do przygotowania kremu czekoladowego potrzebujemy czekolady, cukru oraz do wyboru serka mascarpone, masła lub 30% śmietany.