Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Co zrobić z serka mascarpone?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co zrobić z serka mascarpone?

Serek mascarpone to idealna baza do przygotowania zarówno smacznych deserów i ciast, jak i dań wytrawnych, w tym zup, tart czy mięs w kremowym sosie.

Jak zrobić krem budyniowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić krem budyniowy?

Krem budyniowy przygotowywany jest na bazie masła, cukru pudru, niesłodzonego budyniu oraz mleka. Do urozmaicenia smaku można dodać kakao lub naturalne aromaty.

Jak zrobić filet z kurczaka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić filet z kurczaka?

Filet z kurczaka możemy zarówno usmażyć na patelni, udusić w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub ugotować w wodzie czy wywarze z dodatkiem ulubionych warzyw.

Jak długo piec pstrąga?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak długo piec pstrąga?

Pstrąga powinno się piec w zależności od rozmiaru i metody serwowania. Całą rybę pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 250 stopni Celsjusza, natomiast filety w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 minut w piekarniku.

Jak zrobić sernik izaura?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sernik izaura?

Sernik izaura to połączenie puszystego sernika z wilgotnym, ciemnym murzynkiem. Potrzebujemy do jego przygotowania składników na ciemne ciasto i masę sernikową.

Jak usmażyć boczek?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak usmażyć boczek?

Boczek smażymy na patelni, pokrojony w cienkie i równe plastry. Ważne, by nie podkręcać zbytnio gazu, bo zamiast zrumienić, przypalimy mięso.