Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak stosować olej kokosowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy to idealny zamiennik masła czy innych olejów roślinnych, który może być stosowany podczas smażenia, pieczenia lub duszenia. Doskonale sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych.

Jak zrobić lukier plastyczny?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić lukier plastyczny?

Lukier plastyczny robi się z glukozy cukru pudru i żelatyny. Po zagnieceniu stanowi plastyczną masę, którą można obłożyć ciasto lub uformować z niej figurki.

Jak zrobić owsiankę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić owsiankę?

Robienie owsianki nie jest trudne. Wystarczą ugotowane płatki owsiane oraz dodatki. Całość robi się w trymiga!

Jak ugotować owsiankę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak ugotować owsiankę?

Owsiankę można ugotować na wodzie lub mleku. Wystarczy płatki wsypać do gorącego płynu i gotować do momentu, aż zmiękną.

Jak zrobić sos śmietanowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos śmietanowy?

Sos śmietanowy przygotowuje się na bazie kwaśnej lub słodkiej śmietanki. Ta ostatnia jest wykorzystywana do sosów na ciepło, gdyż nie ulega rozwarstwieniu.

Skrzydełka jak z KFC
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Skrzydełka jak z KFC

Sekretem pikantnych skrzydełek jest zamoczenie ich w cieście naleśnikowym a następnie usmażenie w głębokim tłuszczu. Do ciasta warto dodać chilli oraz pieprz cayenne.

Jaka mąka do pierogów?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jaka mąka do pierogów?

Idealne ciasto na pierogi powstaje na bazie mąki poznańskiej lub orkiszowej. Te dwie mąki gwarantują, że ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania.

Jak zrobić zrazy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zrazy?

Zrazy robi się z mięsa wołowego lub wieprzowego. Roladki najpierw się obsmaża a następnie gotuje do momentu wytworzenia się sosu.

Jak upiec udka z kurczaka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec udka z kurczaka?

Udka z kurczaka piecze się w piekarniku w 180 st. C. Aby miały rumianą skórkę, należy piec je bez przykrycia przez ostatnie 15 minut. Tak przygotowane serwuje się z ziemniakami i surówką.