Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak lepić pierogi?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak lepić pierogi?

Pierogi zalepia się poprzez złożenie ciasta na pół i sklejenie brzegów. Można na końcu uformować falbankę, ząbki lub inny wzór.

Z czym pić malibu?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Z czym pić malibu?

Malibu można serwować samodzielnie lub wymieszać z mlekiem, sokiem owocowym lub napojem gazowanym. Do takich drinków warto dodać lód.

Jak zrobić masło?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić masło?

Masło powstaje poprzez ubicie tłustej śmietany. Można do tego celu wykorzystać zarówno śmietany kwaśne, jak i słodkie. Ważne, aby miały wysoką zawartość tłuszczu, czyli min. 30%.

Jak upiec szynkę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec szynkę?

Szynkę piecze się w rękawie lub brytfannie przez godzinę na każdy kilogram mięsa. Wcześniej należy ją zamarynować lub zapeklować.

Jak upiec schab?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec schab?

Schab robi się w całości, w kawałkach, z nadzieniem lub bez. Należy go wcześniej zamarynować. Mięso zapieka się w 180 st. C przez 60 min na każdy kilogram mięsa.

Ile kalorii ma pomidor?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ile kalorii ma pomidor?

Średniej wielkości świeży pomidor posiada ok. 26 kcal. Ilość ta może się zmieniać w zależności od odmiany i stopnia jego przetworzenia.

Ile cukru w napojach?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ile cukru w napojach?

Gazowane i niegazowane napoje kupowane w sklepach mogą zawierać aż 5-6 łyżeczek cukru w porcji. Dokładna zawartość zależy od typu produktu.

Jak zrobić racuchy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić racuchy?

Tradycyjne racuchy przygotowuje się z mąki, mleka, drożdży i jajek. Możemy też zrobić je bez użycia drożdży. Racuchy smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się zarumienią.

Jak zrobić sos pieczeniowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos pieczeniowy?

Sos pieczeniowy przygotowujemy na bazie esencjonalnego bulionu oraz zasmażki z masła i mąki, która zagęszcza całość. Ciemny sos pieczeniowy ma gęstą konsystencję. Zobacz jak zrobić sos do pieczeni bez grudek.

Jak zrobić smalec?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić smalec?

Słonina, cebula, czosnek, jabłko i przyprawy- tylko tyle trzeba do zrobienia smalcu. Z kromką chleba smakuje wspaniale.