

Jak zrobić leczo z papryki?
Klasyczne leczo przygotowywane jest z dużej ilości czerwonej papryki, cebulki i kiełbasy lub mięsa. Smakuje pysznie z dodatkiem czosnku.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Klasyczne leczo przygotowywane jest z dużej ilości czerwonej papryki, cebulki i kiełbasy lub mięsa. Smakuje pysznie z dodatkiem czosnku.
Słodkie karmelki przygotowuje się, gotując ze sobą śmietanę, cukier, masło, miód i wanilię. Gdy masa zacznie wrzeć, należy dodać migdały.
Ciemny sos do gulaszu przygotowuje się ma bazie mięsa, cebuli, dodatku suszonych grzybów, zagotowanej wody oraz kostek mięsnych. Do zagęszczenia sosu można użyć zawiesiny mąki w zimnej wodzie, ale lepiej sos zredukować czyli odparować.
Pieczenie chleba w automacie jest bardzo proste: wystarczy przygotować drożdże, sól, wodę bądź mleko, mąkę i ulubione dodatki. Wsyp je do maszyny i włącz odpowiedni program.
Szybki sos do pizzy zrobisz z pomidorów w puszce i przypraw: oregano, tymianku i świeżej bazylii i odrobiny oliwy. Domowy sos czosnkowy przygotuj z dodatkiem majonezu i ziół.
Ryż do risotto najczęściej przygotowuje się ze specjalnej odmiany - arborio. Ważna jest szybkość dodawania płynnych składników do risotto, tj. wina i bulionu.
Ciasteczka przygotowuje się z mąki, masła lub margaryny roślinnej z dodatkiem aromatów i dodatków w postaci orzechów, kawałków czekolady oraz kremowego nadzienia.
Tofu ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak ziaren soi, który po odpowiedniej obróbce termicznej i zamarynowaniu zyskuje charakterystyczny smak. Z łatwością przejmuje aromaty potraw, których jest częścią.
Karkówkę przed pieczeniem marynujemy w ulubionych przyprawach i odstawiamy na kilkanaście godzin. Następnie wkładamy do piekarnika, po dwóch godzinach otrzymamy pyszne, rozpadające się w ustach soczyste mięso.
Beza powstaje z białek ubitych na sztywno z cukrem. Tak przygotowaną masę można zapiekać w formie dużego blatu, dobrego do tortów lub Pavlovy, lub małych ciastek.