Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak ugotować kapuśniak?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak ugotować kapuśniak?

Kapuśniak przygotowuje się z kapusty, innych warzyw, mięsa i przypraw. Całość gotuje się do momentu aż kapusta zmięknie.

Jak zrobić tofu?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić tofu?

Do przyrządzenia domowego tofu potrzebujemy jedynie ziaren soi, wody, soli i soku z cytryny. Do tego jeszcze odrobina cierpliwości i będziemy mogli się cieszyć domowym serkiem sojowym.

Jak zrobić karpatkę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić karpatkę?

Karpatkę robi się z ciasta parzonego i masy budyniowej. Przygotowanie zajmuje około godziny. Całość można dodatkowo wzbogacić owocami i udekorować cukrem pudrem.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny to połączenie brązowego cukru z wyraźnymi w smaku przyprawami, sosem sojowym i ketchupem. Doskonale nadaje się jako dip do nuggetsów czy dań chińskich.

Jak zrobić zakwas na chleb?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas na chleb powstaje z mąki wymieszanej z wodą. Całość odstawia się na kilka dni, w międzyczasie mieszankę „dokarmiając” świeżą porcją mąki.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Ciasto na naleśniki robi się z mąki, jajek, mleka, tłuszczu i cukru. Masa o prawidłowej konsystencji jest lekko lejąca się. Ciasto można zrobić także bez jajek lub bez mąki.