Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Szparagi: jak smakują?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Szparagi: jak smakują?

Białe i zielone szparagi można gotować, piec, smażyć i grillować. Inaczej smakują szparagi z piekarnika, inaczej grillowane szparagi, szparagi z bułką tartą, szparagi z jajkiem, szparagi z kurczakiem, szparagi z sosem czy zupa krem ze szparagów białych.

Czy banany są zdrowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Czy banany są zdrowe?

Banany to niezwykle zdrowe owoce bogate w potas oraz błonnik. Wykluczając alergię, chorzy cierpiący na choroby nerek powinni unikać ich spożywania.

Jak jeść marakuję?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak jeść marakuję?

Marakuję je się na surowo przy pomocy łyżeczki. Można ją także dodać do deserów, lodów lub ciast na zimno.

Jak upiec gęś?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec gęś?

Gęś piecze się z nadzieniem przez 1,5 do 3 godzin w ok. 180 st. C. Czas ten zależy od jej wielkości. Ważne, aby przed włożeniem do piekarnika natrzeć ją przyprawami, w tym solą i majerankiem.

Jak zrobić cydr? - Infografika
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić cydr? - Infografika

Jesień to czas, w którym z owoców królują jabłka. Dodajemy je do szarlotek, grzańców i dań głównych. Warto je także wykorzystać do zrobienia pysznego cydru. Jak to zrobić?

Jak zrobić cytrynówkę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić cytrynówkę?

Cytrynówkę robi się ze skórek cytryny zalanych wybranym alkoholem. Po dwóch dniach nalewka cytrynowa jest gotowa do spożycia.

Jak zrobić pierogi z mięsem?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Pierogi z mięsem robi się na bazie ciasta pierogowego oraz farszu. Nadzienie do pierogów powstaje poprzez zmielenie ugotowanego mięsa i wymieszania go z przyprawami.

Jak zrobić zupę krem z brokułów?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zupę krem z brokułów?

Zupę krem przygotowuje się z dwóch główek brokułów, odrobiny cebuli, bulionu, śmietany i przypraw. Zagotowane warzywa należy zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę i doprawić.

Jak zrobić omlet z serem?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić omlet z serem?

Omlet z serem robi się z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka i sera żółtego. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem szczypiorku lub cebulki.

Jak zrobić makaron z pesto?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić makaron z pesto?

Pesto przygotowuje się, blendując ze sobą oliwę wraz z warzywami, przyprawami i serem np. typu parmezan. Sos świetnie smakuje z makaronem typu tagliatelle.