Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić biszkopt z owocami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić biszkopt z owocami?

Wysyp owoców sezonowych sprawia, że nie sposób oprzeć się pokusie zrobienia ciasta z ich udziałem. Wśród wszelkich wypieków prym wiedzie najzwyklejszy biszkopt z owocami. Jak go zrobić, by zajadała się nim cała rodzina?

Jak zrobić souvlaki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić souvlaki?

Grecja - ojczyzna oliwy, fety i ouzo. Państwo, które stanowi kolebkę naszej kultury. Jeśli nie masz okazji się do niej udać, zaserwuj sobie kulinarną podróż przy pomocy najpopularniejszego dania - souvlaków!

Jak zrobić zupę jarzynową?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zupę jarzynową?

Mówi się, że prawdziwy kucharz musi choć raz w życiu ugotować zupę jarzynową dla swojej rodziny. Wówczas dopiero może powiedzieć, że potrafi gotować. Sprawdź, jak łatwo przygotować to danie!

Jak jeść melona?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak jeść melona?

Melona jada się na surowo. Wystarczy owoc pokroić i pozbawić nasion. Można go jeść samodzielnie lub dodać do deserów, koktajli, sałatek lub wytrawnych przystawek.

Jak roztopić czekoladę?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak roztopić czekoladę?

Cóż może być lepszego na smutki niż kostka ulubionej czekolady? Ten przysmak znany jest od czasów starożytnych. Czekoladę wykorzystujemy do wszystkiego - od deserów po dania główne. Jednak czy wiesz jak ją prawidłowo roztopić, by nie zepsuć jej piękna?

Jak zrobić danie z kurkami?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić danie z kurkami?

Są dostępne na każdym targu i sklepie. Pomarańczowe o charakterystycznym kształcie trąbki. Mowa oczywiście o kurkach, które w ostatnich latach zyskały na popularności. Zobacz, co dobrego można z nich wyczarować!

Jak zrobić lody cytrynowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić lody cytrynowe?

Do kremowych lodów cytrynowych warto dodać skórkę i sok ze sparzonych wrzątkiem owoców – będą bardziej orzeźwiające w czasie upałów.

Jak upiec herbatniki?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec herbatniki?

Są takie ciastka, które każdy z nas zna. Wśród nich można znaleźć charakterystyczne w smaku herbatniki, które kojarzymy głównie jako prostokąty z ząbkami po bokach. Sprawdź, jak łatwo można je przygotować w domu!

Jak upiec kołacz?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec kołacz?

„Bez pracy nie ma kołaczy” - to powiedzenie zna każdy z nas, jednak rzadko kto zastanawiał się nad jego genezą. A pochodzi ono od niepozornego z wyglądu staropolskiego wypieku, którego przygotowanie mogło zajmować nawet cały dzień. Przekonaj się, czy nadal jest taki pracochłonny!

Jak przygotować kalmary?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przygotować kalmary?

Białe, z dziesięcioma mackami, przypominające torpedy. To właśnie kalmary - jedne z owoców morza, które najchętniej wykorzystujemy w rozmaitych daniach. Zobacz, jak się z nimi obchodzić, by uzyskać wyśmienite potrawy!