Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić jagodzianki?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić jagodzianki?

Słodkie jagody zapełniły polskie lasy. Kiedy nacieszymy się ich smakiem kosztując je na surowo, nadejdzie czas by rozejrzeć się także za recepturami na jagodowe wypieki. Co w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl? Oczywiście tradycyjne jagodzianki! Nie wiecie je zrobić? Podpowiadamy poniżej!

Jak zrobić semifreddo?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić semifreddo?

Mówi się, że jest poprzednikiem lodów, jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza: „w połowie zamrożony” a jego ojczyzną są Włochy. Przed Wami semifreddo – prosty deser lodowy dla zabieganych!

Jak zrobić crumble?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić crumble?

Masz ochotę na szybki deser z owocami? W takim razie poznaj crumble – pyszną kruszonkę, którą możesz łączyć z ulubionymi składnikami. Sprawdź jak ją zrobić!

Jak mrozić bób?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak mrozić bób?

Młody bób możemy zamrozić bez gotowania lub go wcześniej zblanszować. Zobacz jak zblanszować bób i jak długo trzeba go gotować po rozmrożeniu.

Jak grillować mięso?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak grillować mięso?

Któż z nas nie lubi grillować? Szczególnie, że ciepłe letnie wieczory wprost do tego zachęcają! Jeśli i Ty jesteś fanem mięs z rusztu, koniecznie sprawdź w jaki sposób je prawidłowo przygotować!

Farsze do pierogów
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Farsze do pierogów

Mięsne, ruskie a może z truskawkami? Pierogi bez wątpienia są jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni polskiej. Aby zbyt szybko się nie znudziły, warto dowiedzieć się z czego wyczarować to, co najlepsze – wyśmienity farsz!

Jak zrobić szaszłyki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić szaszłyki?

Pokrojone kawałki mięsa i warzyw nabite na długi patyk – tak powstają szaszłyki. Tak zrobione wystarczy przyprawić a następnie upiec na grillu lub w piekarniku.

Jak zrobić mleko roślinne?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić mleko roślinne?

Uwielbiane przez wegan, nie do końca poznane przez mięsożerców. Mleka roślinne to produkty, które warto włączyć do swojej diety. Dlaczego? Sprawdź!