Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Czereśnie – letni przysmak
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Czereśnie – letni przysmak

Okres kiedy możemy cieszyć się smakiem soczystych czereśni trwa bardzo krótko, gdyż szczyt sezonu tych owoców przypada na czerwiec i lipiec. Skąd pochodzą, dlaczego warto jeść je kilogramami i jak najlepiej spożytkować? Nasz artykuł odpowie na wszystkie te pytania!

Jak zrobić koktajl truskawkowy?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić koktajl truskawkowy?

Upalny dzień to najlepszy czas na przygotowanie pysznego i orzeźwiającego koktajlu truskawkowego! Jak zrobić taki napój i jakimi składnikami podbijać jego walory smakowe? Czytajcie poniżej!

Natka pietruszki - królowa wśród ziół
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Natka pietruszki - królowa wśród ziół

Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw, jak i ich element dekoracyjny. Skąd się wywodzi, co w sobie kryje i do czego najlepiej ją dodawać? Poniżej znajdziecie garść informacji na temat natki!

Olej lniany
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Olej lniany

Olej lniany produkowany jest z nasion lnu. Pozytywnie wpływa na nasze ciało, zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jak powstaje, jakie ma właściwości i jak go spożytkować w kuchni? Przyjrzyjmy się bliżej temu produktowi!

Jak przechowywać szparagi?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi możemy przechowywać około tygodnia w pojemniku z zimną wodą, by zachować je na dłużej możemy je zamrozić lub zamarynować.

 Musztarda - niezbędny dodatek
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Musztarda - niezbędny dodatek

Sezon na rodzinne grillowanie rozpoczął się już na dobre. Uwielbiacie soczyste mięsa i kiełbasy z dodatkiem musztardy? Jakie są rodzaje tej przyprawy i do czego najlepiej ją podawać? Koniecznie sprawdźcie poniżej!

Mąka pszenna i jej zamienniki
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Mąka pszenna i jej zamienniki

Mąka pszenna to produkt, którego nie brakuje w żadnej polskiej kuchni. Czym się charakteryzuje, jakie wyróżniamy jej typy i czym ją zastąpić w przypadku uczulenia na zawarty w niej gluten? Odpowiedzi szukajcie poniżej!

Jak zrobić szczaw do słoików?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić szczaw do słoików?

Szczaw wystarczy posiekać, przełożyć do garnka i zagotować w wodzie z solą. Tak przyrządzony może być przełożony do słoików i przechowywany przez kilka miesięcy.