

Czy margaryna jest zdrowa?
Najróżniejsze gatunki margaryn zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Czy mamy wystarczająco dużo wiadomości na ich temat by wiedzieć po jakie sięgać? Przeczytajcie garść informacji na temat margaryny!
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Najróżniejsze gatunki margaryn zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Czy mamy wystarczająco dużo wiadomości na ich temat by wiedzieć po jakie sięgać? Przeczytajcie garść informacji na temat margaryny!
Nie zastanawialiście się nigdy dlaczego pęczek składający się z marchwi, selera, pietruszki i pora nazywany jest włoszczyzną? Odpowiedz jest prosta - smakołyki te pochodzą z Włoch. Kto sprowadził ją do Polski? Przeczytajcie garść informacji na temat włoszczyzny!
Spożywanie pomidorów w przetworzonej postaci zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne, a dodatkowo dwukrotnie zwiększa przyswajanie likopenu. Sprawdźcie, czy wiecie wszystko o koncentracie pomidorowym!
Łodygi starszego rabarbaru obieramy chwytając końcówki włókien nożem i pociągając je do samej góry.
Zawitał upragniony maj, a w wraz z nim świeża dawka warzyw, ziół i wreszcie sałat. Która z nich uważna jest za królową sałatowego menu? To oczywiście soczysta rukola! Co o niej wiemy, jak smakuje i z czym najlepiej ją serwować? Przeczytajcie!
Mnogość i różnorodność ciastek i ciasteczek jest niezmierzona! Pierniczki, kruche z czekoladą czy marmoladą. Podstawowym pytaniem, jakie się nasuwa jest – czy każde z nich musi być upieczone w piekarniku, aby smakowało dobrze? Otóż nie! Nie ma nic prostszego niż ciastka bez pieczenia!
Uznawane za symbol wiosny i nadejścia ciepłych dni. Z nazwy podobne, jednak znacząco różnią się od siebie. Odkryj tajemnice botwiny, boćwiny i botwinki!
Kiedy za oknem piękna, słoneczna pogoda, zwiastująca wysokie temperatury – pieczenie to jedna z ostatnich czynności, na którą mamy wtedy ochotę. Sprawdźcie, jak przygotować pyszne i łatwe desery bez użycia piekarnika, które zachwycą każdego!
Do przygotowania keksu potrzebujemy mąki, masła, cukru, jajek, proszku do pieczenia i wielu rodzajów bakalii.
Stare powiedzenie brzmiące "kapusta, głowa pusta" nijak ma się do rzeczywistości. Młoda kapusta jest bowiem jednym z najwartościowszych warzyw dostępnych na rynku. Jakie kryje w sobie witaminy i co z niej przyrządzić? Przeczytajcie poniższy artykuł!