Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Smakowita śliwka węgierka
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Smakowita śliwka węgierka

Śliwki to pyszne owoce, które mają wiele cennych właściwości. Świetnie poprawiają metabolizm, chronią przed wolnymi rodnikami, a także wprawiają w dobry nastrój. Właśnie trwa sezon na te pyszne owoce, sprawdźcie jak wykorzystać je w kuchni!

Kawa - jak piją ją ludzie na świecie?
  • 3
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Kawa - jak piją ją ludzie na świecie?

Kawa jest napojem uwielbianym na całym świecie, nawet na Dalekim Wschodzie, gdzie króluje herbata. I jak to mówią - co kraj to obyczaj, każdy naród ma swój ulubiony sposób przygotowania i delektowania się "czarnym złotem" czyli kawą.

Co to jest chop suey?
  • 3
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Co to jest chop suey?

To proste i szybkie danie kuchni amerykańskiej chińskiego pochodzenia. Chop suey dosłownie znaczy "mieszane, różne kawałki". Sprawdźcie jakie składniki będą Wam potrzebne do przyrządzenia tego dania oraz poznajcie jego ciekawą historię!

Dynia - smakołyk jesieni
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Dynia - smakołyk jesieni

Dynia jest brzuchatym warzywem, które króluje na naszych stołach od września do końca stycznia. Smakołyk ten nadaje się do wielu potraw, jego przechowywanie nie jest kłopotliwe. Czego nie wiemy na temat dyni? Odpowiedzi szukajcie poniżej!

Tykwa pospolita
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Tykwa pospolita

Tykwa to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Już od 12 tysięcy lat uprawia się ją w Afryce i Indiach a w Egipcie znana od ponad 3000 lat przed naszą erą. Przeczytaj więcej o tym starożytnym warzywie.

Kapary - kuzyni kapusty
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Kapary - kuzyni kapusty

To kwiaty, które rosną na krzakach ukrytych pomiędzy skalnymi szczelinami. W Polsce nie cieszą się zbyt dużą popularnością, mimo że to doskonała przyprawa do wielu dań. Co warto wiedzieć o kaparach?

Bambus - trawa jadalna
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Bambus - trawa jadalna

Bambus należy do rodziny traw. Podgrupa kilku odmian bambusów olbrzymich to największe źdźbła trawy osiągające średnicę do 30 cm i wysokość do 35 metrów. Kwitnie rzadko, niektóre gatunki raz na 65 do 120 lat. Przeczytaj więcej ciekawych informacji o tej roślinie!

Cytryna Meyera
  • 1
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Cytryna Meyera

Cytryna Meyera to owoc cytrusowy pochodzący z Chin. Przypuszcza się, że jest to krzyżówka cytryny i mandarynki lub pomarańczy. Kwitnie i owocuje przez cały rok. Więcej informacji o tej smacznej cytrynie w artykule!