Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów
  • 1
Magdalena88 Magdalena88 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 0, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów

Pachnące i świeże warzywa, owoce oraz grzyby pod koniec lata zamykamy w słoikach, by móc cieszyć się ich smakiem zimą. Największą tajemnicą smaku marynat jest zalewa. Warto wiedzieć, że to ona decyduje o trwałości naszych domowych przetworów.

Wasabi - ostra przyprawa z Japonii
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Wasabi - ostra przyprawa z Japonii

Wasabi, inaczej chrzan japoński jest jedną z najbardziej cenionych roślin w Japonii a także obowiązkowym dodatkiem do sushi. Poczytajcie o o cennych właściwościach i zastosowaniu tej ostrej przyprawy.

Szafran - najdroższa przyprawa świata
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Szafran - najdroższa przyprawa świata

Aby zebrać szafran potrzeba czasu i cierpliwości. Do otrzymania jednego funta przyprawy potrzeba 75 000 kwiatów lub 225 000 ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego. Ten czerwono-żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie.

Facelia i miód faceliowy
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Facelia i miód faceliowy

Facelia rozpowszechniona jest w Europie jako roślina pastewna i miododajna. Co warto o niej wiedzieć? Jakie właściwości ma miód, który otrzymujemy z facelii?

Pochrzyn, yam lub jam
  • 1
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Pochrzyn, yam lub jam

Istnieje ponad 600 gatunków pochrzynu, niektóre z nich podobne są do ziemniaków słodkich, czyli batatów. W paru rejonach świata inne rośliny, takie jak oca czy jicama są też nazywane yam. Odkryjcie z nami te niezwykłe warzywa!

Trufla - kulinarny brylant
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Trufla - kulinarny brylant

Trufla jest obiektem westchnień zbieraczy, kucharzy, pisarzy i poetów. Przez wieki jej zapach uwodził koronowane głowy i arystokrację. Podejmij wyzwanie i wybierz się na poszukiwania tego cennego okazu!

Lukrecja - słodka przyprawa
  • 3
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Lukrecja - słodka przyprawa

Lukrecja jako słodka przyprawa staje się coraz popularniejsza w kuchni. Gałązki lukrecji znane są głównie jako przyprawa do wyrobów cukierniczych. Sprawdźcie historię i zastosowanie tej przyprawy!

Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich

Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze ukręcony sos jest tak gęsty, że można postawić w nim łyżkę.