Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Delikatny grzyb - twardzioszek
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Delikatny grzyb - twardzioszek

Czasem by nazbierać aromatycznych grzybów na smakowitą potrawę nie trzeba wybierać się na długie wyprawy do lasu. Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, gdzie w okolicy można je nazbierać!

Opieńka – jak ją rozpoznać?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Opieńka – jak ją rozpoznać?

Opieńki rosną w dużych skupiskach, wybierając się po nie do lasu warto zaopatrzyć się w duży kosz! Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się wszystkiego na temat tych pysznych grzybów!

Fenkuł - co warto o nim wiedzieć?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Fenkuł - co warto o nim wiedzieć?

Rzadko gości w naszej kuchni, choć jest smaczny i zdrowy. Koper włoski jest bardzo wartościowym dodatkiem do różnych dań, nadaje im ciekawego smaku. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? O tym w artykule!

Czubajka kania
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Czubajka kania

Jesienny spacer to wspaniały moment by odetchnąć i zrelaksować się. Podczas spacerów po lesie czy parku natknąć się można na smakowitą kanię! Ten okazały grzyb doskonale sprawdzi się w Waszej kuchni, sprawdźcie sami jak bardzo jest wartościowy!

Smaczna gąska
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Smaczna gąska

Stara mądrość powiada, że na grzyby najlepiej wybrać się po deszczu - to oczywiste, ale przed jesiennymi opadami zapoznajmy się najpierw z grzybami, które warto zbierać w tym okresie!

Parmezan - skład, historia, produkcja
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Parmezan - skład, historia, produkcja

To jeden z najpopularniejszych serów, który wytwarza się z mleka surowego pochodzącego od krów pasionych jedynie trawą i sianem. Produkowany w kształcie wielkiego kręgu, może być przechowywany całe lata. Co powinniśmy o nim jeszcze wiedzieć?

Kawa i herbata - co warto wiedzieć o tych napojach?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Kawa i herbata - co warto wiedzieć o tych napojach?

Pijemy je praktycznie codziennie. Filiżanka dobrej kawy czy mocna herbata to właściwie stały punkt dnia większości z nas. Czy jednak zastanawialiście się kiedykolwiek, jaki jest skład tych napojów? W jakich ilościach należy je pić? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w artykule.