Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Gołąbek, co o nim wiemy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Gołąbek, co o nim wiemy?

Gołąbek to grzyb znany przede wszystkim doświadczonym grzybiarzom. Jak nie pomylić go z innymi gatunkami i cieszyć się jego smakiem? Odpowiedzi szukajcie w naszym artykule!

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną?

Zdarza się, że przyrządzona przez Ciebie kasza jest sklejona lub nie możesz pozbyć się jej gorzkawego posmaku? To już przeszłość, my podpowiemy Ci, jak właściwie przygotować kaszę jaglaną!

Smakowite maślaki
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Smakowite maślaki

Maślaki to grzyby, które występują w naszych lasach najczęściej ze wszystkich jadalnych owocników. Wiecie, że wyróżnić można kilka odmian tych smakołyków? Zapoznajcie się z artykułem i stańcie się ekspertami w dziedzinie tych grzybów!

Co warto wiedzieć o koźlarzu?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co warto wiedzieć o koźlarzu?

Koźlarze to jedne z najczęściej spotykanych grzybów w polskich lasach. Wiecie, jak je trafnie rozpoznać, a później wykorzystać kulinarnie? Zapoznajcie się z naszym poradniczym artykułem na temat tych urokliwych owocników!

Wszystko o metodzie sous-vide
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Wszystko o metodzie sous-vide

To nowoczesna metoda, która zyskała aprobatę wśród profesjonalistów i mistrzów kulinarnych. Na czym właściwie polega "długie gotowanie" i dlaczego staje się coraz bardziej popularne? O tym w artykule!

Przetwory z aronii
  • 5
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przetwory z aronii

Z tego owocu można zrobić wiele smacznych, a przede wszystkim zdrowych przetworów. Czy wiesz, jak je przygotować? Informacje na ten temat znajdziesz w artykule - zapraszamy do lektury!

Pora na grzyby!
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Pora na grzyby!

Zanim zabierzemy się do szukania przepisów na grzybowe smakołyki, warto przeczytać kilka zdań, z których dowiemy się o grzybach trochę istotnych faktów i ciekawostek. Zapraszamy do zapoznania się z podręcznikiem każdego grzybiarza!