Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Wanilia czy wanilina?
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Wanilia czy wanilina?

Stosujesz cukier waniliowy czy wanilinowy? To nie literówka na opakowaniu, lecz subtelna różnica w nazwie. Dowiedz się, na czym ona polega i który produkt jest dla Ciebie zdrowszy.

Tajniki ciasta parzonego
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Tajniki ciasta parzonego

Bardzo delikatne, lekkie, nie ma wielu kalorii i można przygotowywać z niego wiele pyszności - nie tylko na słodko. Brzmi nieprawdopodobnie? Zobacz jak zrobić i co możesz wyczarować z ciasta parzonego!

Galaretka - z czego może być zrobiona?
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Galaretka - z czego może być zrobiona?

Często spożywamy je pod różną postacią - na słodko, na słono. Jednak czy powiedzenie "wiem, co jem" jest w tym przypadku odpowiednie? Czy zawsze wiecie, z czego wykonano galaretkę, którą właśnie zjedliście?

Nie męcz się z mąką!
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Kulinarne ABC

Nie męcz się z mąką!

Mąka powstaje w procesie rozdrabniania ziaren zbóż na miał. W sferze kulinarnej stosowana jest do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych czy makaronów. Czy wiecie jak dobrać odpowiednią mąkę do dania, które chcecie przyrządzić?

Pigwa na zdrowie
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Pigwa na zdrowie

Niby wszyscy wiemy o jej istnieniu, a jednak niewiele osób zna jej smak. Szkoda, że jest tak niedoceniana, bo zawiera wiele cennych składników.

Gruszka i jej odmiany
  • 3
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Gruszka i jej odmiany

Nie każdy wie, że gruszka posiada właściwości lecznicze! Wbrew krążącej opinii nie jest również ciężkostrawna, za to zawiera dużo witamin i cennych składników. Do tego wszystkiego ma mało kalorii i występuje w wielu odmianach.

Wątróbka dla każdego?
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Wątróbka dla każdego?

Niewątpliwą zaletą jest jej cena - wątróbka jest tania, dzięki czemu każdy może sobie na nią pozwolić. Zasadnicze pytanie brzmi jednak, czy każdy może ją jeść? Odpowiedzi szukajcie w artykule.

Przetwory owocowe
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Przetwory owocowe

Bardzo często korzystamy z przetworów owocowych - tych, które zrobimy sami albo kupionych. Warto wiedzieć o nich jak najwięcej - zwłaszcza o tych ze sklepowej półki. Ile jest w nich owoców? Jak długo możemy przechowywać przetwory? Odpowiedzi znajdziecie w artykule.

Jak przyrządzić idealne risotto?
Hrabina w kuchni Hrabina w kuchni | Srebrny Ekspert | Przepisów: 383, Artykułów: 2
Kulinarne ABC

Jak przyrządzić idealne risotto?

Czy wiecie jak to zrobić? Wszystko wydaje się proste: ryż, cebula, ewentualnie wino, bulion, ser i gotowe! Niestety - nic bardziej mylnego! Zobaczcie, w czym tak naprawdę tkwi sekret prawdziwego risotto!