Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Charakterystyka ciasta francuskiego
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Charakterystyka ciasta francuskiego

Otrzymujemy z niego bardzo dużo pysznych wyrobów. Możemy kupić je gotowe - wystarczy rozpakować, rozwinąć i przyrządzić według uznania. Ja jestem zwolenniczką własnoręcznie robionego ciasta. Zobaczcie, jak je przygotować!

Wypieki z czekoladą
  • 1
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Kulinarne ABC

Wypieki z czekoladą

Nie znam nikogo kto nie lubi czekolady i nie zjadłby z przyjemnością ciasta z tym dodatkiem! Przygotowując wypieki z użyciem czekolady warto znać kilka trików, dzięki którym będziecie niezawodni.

Przyszła pora na pora!
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Przyszła pora na pora!

Smaczny, pożywny i zdrowy idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Chyba nie ma takiej osoby, która nigdy w życiu nie próbowałaby pora.

Rozmaryn - z czym to się je?
  • 1
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Rozmaryn - z czym to się je?

Niezwykle aromatyczny, o wspaniałym, intensywnym zapachu doskonale podkreśla smak potraw. Nie każdy wie, że jego dobroczynne działanie wykorzystywane jest nie tylko w kuchni.

Orzechy - odmiany i właściwości
  • 1
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Orzechy - odmiany i właściwości

Wzmacniają pracę serca, chronią przed chorobami nowotworowymi, poprawiają stan cery - to tylko niektóre z zalet wynikające ze spożywania orzechów. Jest ich zdecydowanie więcej!

Sezam - bogactwo witamin
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Sezam - bogactwo witamin

Zawsze jak o nim słyszę, przychodzi mi na myśl chałwa albo słynna bajkowa ulica. Warto zmodyfikować skojarzenia na temat sezamu. Dlaczego? Przeczytajcie!

Cebula na zdrowie
  • 2
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Cebula na zdrowie

Na szczęście rzadko dziś trzeba przekonywać kogoś o leczniczych i smakowych właściwościach cebuli. Zawsze warto jednak wiedzieć więcej - zapraszam do lektury!