Jak zrobić halloweenowe oczy z żelatyny?
Żelatyna niczym panna cotta w roli białka oka i galaretka do stworzenia tęczówki: kilka składników wystarczy, by stworzyć galaretkowe oczy na halloween. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku!
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Żelatyna niczym panna cotta w roli białka oka i galaretka do stworzenia tęczówki: kilka składników wystarczy, by stworzyć galaretkowe oczy na halloween. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku!
Dzień zaczynasz od wypicia kawy, a na śniadanie nie starcza już czasu? To błąd! O tym, jak poważny, rozmawiamy z dietetykiem. Porad na temat zdrowego śniadania i jego roli jest mnóstwo, ale czy wiesz, czego lepiej na śniadanie nie jeść? Zobacz i nie popełniaj więcej tych błędów!
Podstawą sałatki nicejskiej jest tuńczyk i jajko na twardo. Składniki mieszamy z sałatą, oliwkami i dowolnymi warzywami. Całość podajemy z dressingiem przygotowanym na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Zrób sałatkę nicejską, jej smak Cię zaskoczy!
Rydze w zalewie octowej to - zaraz obok suszenia - najpopularniejszy sposób na wykorzystanie tych grzybów. Rydze w occie to smaczny dodatek do obiadu - zobacz, jak je przygotować!
Masz ochotę na pyszną szarlotkę, ale brakuje czasu na wyrabianie ciasta? Wypróbuj ten przepis na sypaną szarlotkę: składniki suche wystarczy wsypać do formy, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć masłem.
Dynia, cukier i dodatki - tylko tyle potrzeba, by zrobić pyszny dżem z dyni. Do przygotowania dyniowej konfitury możesz wykorzystać także pomarańczę, jabłka oraz galaretkę. Dynię przeznaczoną na dżem trzeba wcześniej obrać i pokroić w kostkę - dzięki temu szybciej zmięknie.
Chłopski garnek to popularne danie jednogarnkowe, o którym przypominamy sobie zwykle jesienią. Wypróbuj nasz przepis na chłopski garnek - wykorzystaj to, co masz w kuchni! Podstawą chłopskiego garnka jest oczywiście mięso: ma być treściwie i smacznie!
Sos beszamelowy czyli popularny beszamel to niezastąpiony dodatek do zapiekanek obiadowych. Beszamel robi się z masła, mąki, mleka i gałki muszkatołowej. Zrób sos beszamelowy z naszego przepisu!
Grzybowy sos najlepiej komponuje się z dziczyzną i każdym innym rodzajem mięsa. Chętnie serwujemy go z pyzami ziemniaczanymi a także z naleśnikami. W tej roli spróbuj także sosu kurkowego. Oto jak zrobić pyszny sos kurkowy krok po kroku.
Dżem z pigwy to doskonały dodatek, który ubogaca smak herbaty. Zobacz, jak zrobić konfiturę z pigwy - oto gotowy przepis. Przygotuj: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody i sok z 1 cytryny.