Czy figi trzeba obierać? Zobacz jak jeść figi!
Podczas jedzenia świeżych fig możesz odczuwać charakterystyczne mrowienie. Dowiedz się, co jest jego przyczyną i czy w związku z tym figi trzeba obierać przed jedzeniem.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Podczas jedzenia świeżych fig możesz odczuwać charakterystyczne mrowienie. Dowiedz się, co jest jego przyczyną i czy w związku z tym figi trzeba obierać przed jedzeniem.
Czy suszone figi to przekąska jakich wiele, czy może prawdziwa kopalnia witamin? Zobacz czy możesz jeść suszone figi na diecie i ile mają kalorii!
Zobacz, jak wysuszyć grzyby w piekarniku, nad piecem albo w suszarce do grzybów. Suszenie grzybów to naprawdę prosta sprawa, trzeba tylko wiedzieć, które grzyby warto pokroić w plastry, a które suszyć w całości. Zobacz, jak suszyć grzyby leśne!
Czy suszone grzyby mogą się zepsuć? Dowiedz się, w czym najlepiej przechowywać suszone grzyby do barszczu i na zupę grzybową, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok!
Orzechówka czyli popularna nalewka z orzechów włoskich jest znana ze swoich zdrowotnych właściwości: leczy zatrucia pokarmowe i obniża ciśnienie krwi. Wypróbuj ten tradycyjny przepis na nalewkę z orzecha włoskiego.
Świeże figi pojawiają się w sprzedaży już pod koniec lata i w odróżnieniu od suszonych można je nadziewać, piec i dusić. Tylko jak kupić dobre, świeże figi, które nie zepsują się kolejnego dnia? Podpowiadamy!
Czy można sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni? Absolutnie nie! Jednak dynia to nie tylko zupy i halloweenowe ozdoby. W najnowszym numerze Poradnika Domowego znajdziesz niebanalne przepisy na dynię! Podpowiadamy też, czym cechują się poszczególne odmiany.
Poznaj właściwości oleju z pestek dyni. Ten specjalny rodzaj oleju jest tłoczony na zimno i polecany do sałatek i surówek. Dowiedz się, czy na oleju z pestek dyni możesz smażyć, jakie ma właściwości i czy warto go kupić.
Jak zrobić smaczną pastę z bakłażana? Czy warzywo trzeba wcześniej obrać albo upiec? Oto sprawdzony przepis na baba ghanoush czyli pastę z bakłażana, zwaną czasem wegetariańskim kawiorem. Podajemy przepis na ten smaczny dodatek!
Z nami obranie dyni to pestka! Zobacz, jak krok po kroku obrać dynię. Ta umiejętność przyda Ci się nie tylko w okolicach Halloween!